chop awal awal eh?

Assalamualaikum.

Jam lappy sekarang tunjuk 1.42 pagi. Aku masih berjaga lagi.

Entah kenapa sejak umur meningkat, sejak masuk ke pengajian tinggi, isu pasangan nih terlalu panas sampai bahangnya terasa. Boleh kata setiap minggu, isu nih disentuh tak kira kat mana dan bila. Naik bosan pun ada =.=

Aku just nak sentuh perihal orang yang dah ada endut -istilah lain bagi matahir a.k.a pasangan

Kahwin muda tak payah nak cerita laa. Berkoyan-koyan aku rasa. Macam-macam jenis cerita ada, kau boleh pick mana kau suka. Aku hanya nak cakap pasal berkawan dalam erti kata lain survey partner hidup gitu.

Survey nih kira biasa lagi, tambah-tambah kalau hanya mampu survey dari jauh. Tak buat apa-apa action. Tahu perihal yang biasa-biasa, apa yang kita nampak pada mata kasar. Dia cantik, pandai dan kaya. Titik. Kira pakej dah tu pfft

Atas sikit dari survey, mula kenal. Tengok siapa take action dulu.

Pemuda atau pemudi. Zaman metropolitan nih, dah kira kurang segan aku rasa. Sebab gadis pun acah sembarang mula dulu. Katanya tak nak terlepas kat orang lain. Mungkin rasionalnya ada kalau si gadis selamba je tak rasa apa.

Tapi untuk aku, yang agak kolot lagi kampung, aku segan tahap petala kelapan. Nak mula dulu sebab nak chop awal awal yang ‘I have my eyes on him’. Wehhh segan weh!! Ini hanya pandangan aku laa. Biarlah pemuda mula dulu, bukan apa weh, kalau terjadi apa-apa di kemudian hari, si gadis lebih payah kecewa hatinya.

Ini serius. Memang laa sakit kalau nak pemuda je mula dulu, tapi itu yang sebaiknya. Respon tak respon tu belakang cerita. Jadi tak jadi tu pun kuasa Allah tak boleh nak kata apa.

Aku cuak, kalau mula dulu tapi hambar tak jadi. Malu dia tu tahap 1 juta megwatt rasanya. Kesannya mendalam tambah-tambah pihak perempuan. Sebab tu aku suka yang biasa-biasa je. Sempoi semedang. Tak kecoh tak sembang. Cool je.

Aku prefer, kawan biar 1000 berkahwin/partner hidup biar 1 gitu 😀

Aku yakin, bila dah sampai waktunya. Dah mantap hidup. Dah berbakti pada mama ayah dan keluarga, aku tak perlu chop awal-awal kot. Datang juga jodoh tu, kalau dia masih hidup di muka bumi nih laa.

Kenapa aku yakin?

Sebab Allah dah janji dan janji Allah itu pasti.

tamat

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s