Cerita lab elektrik

Assalamualaikum.

Okay. Kalau member aku selaalu post segala benda yang mereka rasa sebagai achievement mereka kat instagram, aku akan buat benda tu kat blog aku yang berhabuk nih. Sekadar berkongsi rasa dan pengalaman. Sekadar berkongsi cerita dan perasaan. Tak kurang, tak lebih.

Tak usah kecam. Tak suka baca, diam 🙂

Tahun 2 semester 1.

Baru aku megerti apa itu susah kos engineering meskipun aku hanya budak elektronik automasi industri. Pertama, aku bukak sikit cerita pasal apa beza pure engineering dengan technology engineering.

Aku, under technology engineering. Yang mana banyak masa kau habis pada hands-on. Senang cerita, 60% above hands-on. Yang lain theory. Beza dengan pure yang banyak tekan pada theory. Bila aku buat projek, lukis litar, memang tak boleh guna benda yang sedia ada dan run guna programming. Aku kena mula dari fundamental.

Kira guna komponen satu per satu. Belajar step by step semua benda. Buat guna tangan sendiri. Buat sampai jadi! Kegigihan memang kena ada beb. Tak main laa tiru orang, sebab nanti kalau lembab.. orang tak tolong. Ko sorang yang merangkak-rangkak lagi. So, nak tak nak, kena paksa jugak diri untuk ada usaha yang keras supaya otak, jiwa dan raga boleh hadam dan hadap semua benda tu! WAJIB!

Mind-set sekarang, “Jangan toleh belakang lagi! Maju terus ke depan!” 😀

Aku dah tanak kenang bagaimana takdir membawa aku ke bidang nih. Mungkin,bila tiba masa dan ketika, aku akan bukak cerita pasal tu. Yang paling penting, Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

Serap baik-baik kata Mama, “Manusia merancang, tapi Allah juga merancang dan perancangan Allah adalah yang terbaik”.

Perasaan aku sekarang, rasa suka pada bidang nih kian mencambah. Well, tak laa teruk sangat pun. Positif je sebab dapat explore benda baru. Dunia baru. Bidang baru. Dan kawan baru. Eh?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s