Kawan tanpa syarat

14506342f41bfb01

Assalamualaikum.

Aku dengan ma berborak pasal pasangan ideal, nak cari macam mana. Ye laa acah umur dah masuk stok-stok nak kena ada ‘kawan’ kekeke. Padahal suka je sensorang lagi dari berdua sebab aku jenis tak berkomitmen sangat dengan strangers.

Sebenarnya topik aku nih merangkumi semua, bukan setakat nak cari partner je kena kawan tanpa syarat, nak cari member yang boleh stay masa kita susah pun kena yang tanpa syarat, ye tak? Sebab sekarang pun kebanyakkan manusia attach dengan sesama manusia yang lain bila ada kepentingan peribadi je *ini realiti ok?*

Ma cakap, bila kita berkawan dengan orang.. kita boleh rasa yang kita nih ada chemistry tak dengan dia. Bukan chemistry yang boleh buat kita melekat dengan dia macam belangkas, tak. Tapi chemistry yang bila kita takde, dia cari. Bila dia takde kita tertanya-tanya, apa jadi dengan dia.

Chemistry yang buat kita senang bila dia ada, bila takde kita rindu. Payah bukan nak jumpa member yang macam tu? Percaya atau tak, ada bebrapa orang yang buat aku jatuh rindu nak jumpa mereka lagi huhuhu. Anda tahu diri anda πŸ™‚

Tanpa syarat maksud aku, kita kawan takde sebab atas kepentingan masing-masing. Takde pendam rasa atas kelebihan masing-masing, tapi lagi rasa happy kalau kau dapat sesuatu yang menggembirakan. Walaupun terpisah jarak dan waktu, kawan masih tetap kawan. Meskipun kia banyak beza, tapi atas asbab kita kawan, kita masih berhubung antara satu sama lain. Sibuk macam mana sekalipun.

Ma tambah, macam tu jugak kita cari partner hidup yang bukan untuk sehari dua tapi untuk dunia dan akhirat. Kalau boleh cari orang yang boleh stay dengan kita tanpa syarat, tak kira masa susah atau senang, dia tetap ada. Tapi tu laa kan. Bukan mudah nak cari the one yang boleh stay gitu.

Bila aku tengok kebanyakkan orang kawan sebab suka-suka dan nak amik kesempatan atas kemewahan seseorang, tak semena-mena aku jadi sangat berhati-hati. Bukan apa, mencegah lebih baik dari mengubati kan? Kalau boleh, aku tak nak laa kawan dengan orang untuk amik kesempatan atas diri dia. Apa yang dia ada, bukan untuk aku tapi untuk dia. Nama pun masih belajar bukan dah bekerja.

Ejie cakap haritu, kaunselor dia cakap kat dalam kelas yang umur 21 ke atas dah boleh survey orang. Hahaha berdekah je kalau tengok realiti, bukan senang weh. Lagi sekarang banyak perempuan mula sambar dulu. Stok-stok baik pulak shy shy cat acah minta kena ayat dulu. Haru laaa spesis macam aku yang clueless lagi tak berapa open-minded nak mulakan langkah pertama.

Sudah nya, aku masih mahu bahagia melayan korea dan kerja yang menimbun-nimbun saban hari. Mampu menanti orang yang sudi datang nak berkawan tanpa syarat kekeke.

aimanazari_20022017

Advertisements

sorry, aku addict kdrama

Assalamualaikum Hai πŸ˜‰

Aku tak tahu sejak bila, sejak lahir atau apa. Yang penting aku minat yang teramat melayan cerita korea. Serius. Ikut sejarah kehidupan aku, sejak zaman Winter Sonata & Autumn In My Heart lagi aku dah jinak-jinak layan korea. Mungkin pengaruh yang datang dari kakak yang dulunya minat Meteor Garden yang ada kumpulan F4-Jerry Yan hero masatu.

Kalau tak salah, Meteor Garden diadaptasi ke Korea jadi Boys Over Flower. Yang ada Lee Minho jadi Gu Jun Pyo πŸ˜€

Kalau cerita bab Kdrama atau seangkatan dengannya, yang susah nak cakap dengan aku pun boleh join sekepala jadi geng. Waktu sekolah dulu pun aku ramai member sebab kitorang layan kdrama, lagu dan variety show terutamanya Running Man.

Nampak macam aku nih senyap, tak mesra tambah introvert tak suka kawan dengan orang. Tapi, cuba korang approach aku tanya kdrama, hahaha yakin laa lepas tu kita memang geng!

Ada sorang member, dia cakap kat aku, “Kenapa suka sangat korea? Drama korea. Reality show korea? Gambar phone budak korea -daehan, minguk, manse- Lagu pun korea. Apa yang besst sangat?” Aku tengok dia pelik. Salah ke?

song-joong-ki-park-bo-gum-1

Song Joongki & Park Bogum. Memang bae aku laaΒ  πŸ˜‰

Weh aku tak kacau orang layan semua tu. Itu hiburan aku bila aku tak keluar pergi jimba kat mana-mana. Duduk rumah diam-diam dan layan semua tu. Tapi ada je masa aku tak layan, time busy memang tak laa sempat nak layan. Layan benda tu tak modal banyak, cuma kena pandai kawal perasaan sebab takut perasan.Hiks

Aku prefer kdrama sebab story-line dia. Even cliche pun, mengarut pun, best dia garap cerita tu. Nampak macam real walaupun mengarut tahap tak masuk dek akal. Takde punya orang romantik seromantik hero yang ada dalam kdrama tu. Hahaha

Jalan cerita yang menampakkan lelaki perfect dan perempuan sentiasa kelam kabut tapi comel dan emosi sentiasa ada dalam kdrama. Yang aku suka, kalau watak lelaki tu askar, serius real. Sama kalau bawak watak doktor, situasi kat tempat kerja diorang memang terbaik. Tak jemu hadap selalu pun πŸ˜‰

Genre cerita pun berlambak-lambak. Takde laa cerita pasal kaya mesti jadi ceo. banyak lagi benda lain orang kaya boleh buat, survival orang miskin dalam kdrama tu terbaik. Even sebenarnya tak laa macam tu sangat pun. HAHA untuk khayalan sementara boleh je. Acah acah nak ringankan sikit otak dari stress dan kebosanan melmpau. Depends pada orang laa.

Setakat perasan, minat tahap acah pakwe, bakal suami tu standard. Mulut je weh takde makna nak betul-betul. Sekadar cerita sesaja, bahan gelak dan gaduh suka-suka. Akal masih waras nak fikir mana yang patut mana tak. πŸ™‚

Kalau nak suruh aku senaraikan semua yang aku layan, ada dalam simpanan, memang tak sanggup laa nak buat. Sorry, aku suka amat layan kdrama. Itu kelemahan aku T_T

park-bo-gum-kim-yoo-jung

Love In The Moonlight. Seminggu 2 episode aku layan sekarang. Tapi ikut sempat aku laa πŸ˜‰

chop awal awal eh?

Assalamualaikum.

Jam lappy sekarang tunjuk 1.42 pagi. Aku masih berjaga lagi.

Entah kenapa sejak umur meningkat, sejak masuk ke pengajian tinggi, isu pasangan nih terlalu panas sampai bahangnya terasa. Boleh kata setiap minggu, isu nih disentuh tak kira kat mana dan bila. Naik bosan pun ada =.=

Aku just nak sentuh perihal orang yang dah ada endut -istilah lain bagi matahir a.k.a pasangan

Kahwin muda tak payah nak cerita laa. Berkoyan-koyan aku rasa. Macam-macam jenis cerita ada, kau boleh pick mana kau suka. Aku hanya nak cakap pasal berkawan dalam erti kata lain survey partner hidup gitu.

Survey nih kira biasa lagi, tambah-tambah kalau hanya mampu survey dari jauh. Tak buat apa-apa action. Tahu perihal yang biasa-biasa, apa yang kita nampak pada mata kasar. Dia cantik, pandai dan kaya. Titik. Kira pakej dah tu pfft

Atas sikit dari survey, mula kenal. Tengok siapa take action dulu.

Pemuda atau pemudi. Zaman metropolitan nih, dah kira kurang segan aku rasa. Sebab gadis pun acah sembarang mula dulu. Katanya tak nak terlepas kat orang lain. Mungkin rasionalnya ada kalau si gadis selamba je tak rasa apa.

Tapi untuk aku, yang agak kolot lagi kampung, aku segan tahap petala kelapan. Nak mula dulu sebab nak chop awal awal yang ‘I have my eyes on him’. Wehhh segan weh!! Ini hanya pandangan aku laa. Biarlah pemuda mula dulu, bukan apa weh, kalau terjadi apa-apa di kemudian hari, si gadis lebih payah kecewa hatinya.

Ini serius. Memang laa sakit kalau nak pemuda je mula dulu, tapi itu yang sebaiknya. Respon tak respon tu belakang cerita. Jadi tak jadi tu pun kuasa Allah tak boleh nak kata apa.

Aku cuak, kalau mula dulu tapi hambar tak jadi. Malu dia tu tahap 1 juta megwatt rasanya. Kesannya mendalam tambah-tambah pihak perempuan. Sebab tu aku suka yang biasa-biasa je. Sempoi semedang. Tak kecoh tak sembang. Cool je.

Aku prefer, kawan biar 1000 berkahwin/partner hidup biar 1 gitu πŸ˜€

Aku yakin, bila dah sampai waktunya. Dah mantap hidup. Dah berbakti pada mama ayah dan keluarga, aku tak perlu chop awal-awal kot. Datang juga jodoh tu, kalau dia masih hidup di muka bumi nih laa.

Kenapa aku yakin?

Sebab Allah dah janji dan janji Allah itu pasti.

tamat

 

apa yang kita nampak, orang lain pun nampak

Salam.

Haritu aku dating jap dengan member sekolah. Dah hampir 3 tahun tinggalkan alam sekolah, dia adalah member yang agak selalu aku jumpa bila cuti bermula. Kawan yang sudah 8 tahun, 5 tahun hidup sama-sama. Kongsi macam-macam cerita. Dari benda yang seronok sampai perkara yang sedih.

Aku dengan dia memang tak banyak benda yang kitorang sekepala. Cara juga berbeza. Tapi boleh berborak banyak benda. Benda yang selalu kitorang share, pasal keadaan diri masing-masing. Life style masing-masing, memandagkan dia kat negara orang.

Sampai satu hari nih, dia bagi pendapat dia pasal crush, minat tanpa sengaja and etc. Waktu tu tajuk bersimpang sikit dari apa yang kitorang selalu kongsi. Jawapan dia memang menggambarkan yang 8 tahun lepas, dia adalah orang yang berbeza dengan waktu sekarang πŸ˜€

Dia budak medic, oversea. Market nak diikutkan lagi tinggi laa. So, nak usha anak orang pun, diri sendiri pun hot jugak. Sampai laa dia cerita, ada sorang dua yang agak melengkapi pakej. Berupa, pandai, bergaya, akhlak baik -budak surau laa acah. Dia nampak budak tu maccam nice kalau nak dijadikan member sehidup semati.

Tak laa serius sangat, tapi nice laa kalau dapat dengan orang yang cukup pakej. Kan? Tapi dia cakap, “Najla, bukan aku sorang je yang nampak yang dia tu pakej. Orang lain pun sama jugak.” Then, dia sambung, “Aku nampak dia hensem, orang lin pun nampak jugak. Aku nampak dia rajin, orang lain pun nampak jugak.”

Hahaha aku tak nafikan apa yang member aku cakap.

Tak kira laa. Lelaki atau perempuan, siapa yang tak suka orang yang pakej yang tiptop. Crush atau apa-apa, bukan kita seorang yang nampak good points yang ada dalam diri orang tu.

Ingat. Supaya tak syok sendiri haha.

Spy Game

Salam.

Petang.

Aku cuma nak bercerita tentang kuliah fizik. Almaklum, aku bukanlah pelajar yang mencintai fizik dari tingkatan empat. Sebabnya, hanya Allah, aku dan orang terdekat saja yang tahu.

Masuk semester baru, aku kena amik subjek fizik untuk satu sem. Mula gelabah ayam. Fizik kot, cuak aku nak bawak. Mungkin masih terkesan dengan espiem yang entah-apa-apa-ntah tu. Fikiran mula bercelaru, ‘Boleh bawak ke tidak nih, Najla’. Ayat tu berulang-ulang macam kaset.

Tiba hari kuliah pertama, semua benda dalam bahasa omputih. Pensyarah melayu, lelaki. Aku ingat sempoi macam Dr Huda, sekali hambik ko. Banyak yang amat rules dalam kelas dia. Antara rules yang mungkin masuk akal, mungkin juga tak :

  1. Girls, kena pakai lipstik. Make sure bibir tu ada calit something. Dengan alasan, biar confident level tu tinggi sikit. Hmmph
  2. Jejaka, masukkan baju-tak kira baju apa tapi tak masuk baju melayu dan jubah- dalam seluar. Kena nampak smart, handsome je dalam kelas.
  3. Semua makhluk kena bercakap, keluarkan pandangan. Jangan bisu bila ditanya.
  4. Mesti dah sedia awal-awal untuk kuliah supaya tak tercengang-cengang.
  5. Lambat seminit, RM1. Diskaun bergantung pada nasib dan keadaan.
  6. Tidur dalam kuliah, RM5.
  7. Yang penting, semua kena dress-up!

Hmm pelik tak pelik, bila tiba hari ada fizik, semua nampak kemas, cantik, smart dan segala. πŸ™‚ Tapi memang tak tahan laa. Sumpah tak tenang bila masuk kelas. Berdebar je. Dedor rasa badan nih macam tak sihat tetiba.

Benda gagal logik adalah crazy assignment yang beliau suruh buat.

SPY GAME.

Konsep dia, cari mana-mana manusia dalam u yang kau jumpa, lain gender. Pergi stalk, bahasa jahatnya. Cari seberapa banyak yang kau boleh maklumat berkaitan dengan orang yang kau aim. Tempoh seminggu.

Memang kelam kabut laa. Anak teruna mana yang aku nak stalk dalam masa seminggu. HAHA. Setelah timbal balik calon yang tak jumpa, aku pun random amik budak cina mana entah untuk di’stalk’.

Aku amik nama dengan gambar je. Lain-lain, kelentong sudaa. Tak kuasa nak tengok orang senyap-senyap tambah hari-hari. Haih memang jenuh laa kalau gitu. Kenal tak kenal, budak cina tu satu kuliah jugak. Tapi bukan fizik.

Keseronokan mencari subjek untuk di ushar kian menjadi-jadi. Tak boleh blah bila ramai yang buat antara classmates. HAHA πŸ˜€ Β 3-4 hari before due date. Ramai yang dah hantar. Aku pun mula baca kat dalam wiggio tu.

Macam-macam, ada yang sweet, malu-malu, yang tak malu, Β yang benci, kelakar semua cukup. Ada yang bersungguh-sungguh yang amat sampai sanggup buat acah borang kaji selidik, minta orang yang dia stalk isi. Memang win idea dia.

Aku rasa, pensyarah fizik tu saja je suruh buat benda-benda macam nih untuk melahirkan putik-putik cinta dalam kuliah fizik. heol. Aku tak tahu laa, memang tenaga pengajar fizik selalu pelik-pelik sebab mereka genius atau apa.

Harapnya, semester nih habis dengan kefahaman aku terhadap fizik semakin meningkat. Cinta aku pada fizik juga harapnya semakin menebal. Amiin ^^~

 

114107_340

ini mojie

 

IMG_20150819_163546salam.

nak mengarut sat. nak cerita pasal adik yang pertama.

ini nadhra. dia suka bergurau. pantang kena usik. cepat takut. kelam kabut πŸ˜€

tapi kiut.

orang yang paling aku suka kacau, kalau boleh sampai keluar air mata.

walaupun kena marah sebab asyik kacau jie. aku tetap tak putus asa untuk terus mengusik.

nadhra yang pemalu. pendiam. tapi hyperactive kat rumah. lagi-lagi bila kena sakat πŸ˜‰

sekarang dia nervous kemain sebab results espiem dah nak keluar.

selalu pening nak isi upu. cuak tak tentu hala.

tapi still comel.

kak chik, toksah cuak sangatlah. Allah tahu apa yang terbaik untuk ko. Atas segala usaha dan doa ko selama ni

-kakyang ^^

aku rasa kalau dia baca entri nih mau mengamuk dia tapi dalam masa yang sama kembang semangkuk. hehe

Generasi Si Nora ^^

nora
Nora El , si ibu kucing πŸ™‚

Assalamualaikum .

Semalam Nora a.k.a Mak Kucing yang selalu lepak kat rumah , dah selamat melahirkan baby kucing kembar 3 . hehe . Erm tapi yang lahir nih kira generasi yang ke 2 . Sebab sebelum tu Nora sudah ada anak yang diberi nama Abby Gary . Aku yang bagi , Gary -sebab kami minat Kang Gary hehe dan ingat kucing tu jantan- .

Lepas tu , tukar tambah Abby kat depan -sebab bila dah besar sikit, Adik kata dia tu betina- nak senang panggil Abby Gary je da πŸ˜€ jap, dah merepek nih. hehe

abby
Ini Abby Gary . (gambar dari fb Abangah ^^ )

Kembar 3 . Semua warna dan corak yang berbeza . Satu perkataan je nak gambarkan mereka . Comel ! hahaha ^^ Tapi bab bagi makan minum je laa aku ok . Bila busuk sikit je dah lari dari kucing-kucing tu . Semua macam tu . bak kata Mama laa , “Bila wangi , semua berebut nak main laa nak usap-usap laa nak panggil-panggil bagai.. bila kucing tu buang air , semua cabut .” hehe

Untuk kali nih , Nora survive sendiri kot . Tak ada Ayah untuk jadi bidan sementara . hehehe Ayah cuma sediakan kotak dan kain untuk Nora bersalin . Pagi nak bersalin tu , Abby -anak Nora generasi 1- sibuk ‘meow-meow’ kat luar rumah nak suruh mak dia masuk . Kasihan barang kali . Berperike’haiwan’an juga si Abby nih πŸ™‚

Sekarang semua gaya berebut nak namakan anak-anak Nora El tu . haha πŸ˜€