ingat, birthday fatimah hanim :)

Selamat hari tua, timah!

Semoga sentiasa dibawah redha Allah.

Semoga dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat.

Semoga cita-cita kau tercapai πŸ™‚

Semoga cepat jodoh. eh. Tak, kena travel pergi Korea sama-sama dulu ok?

IMG_7912

kasih sayang aku sentiasa ada untuk ko πŸ˜€

Advertisements

Final punya cuak

Assalamualaikum πŸ™‚

Dua hari lepas, tamat laa aku sebagai pelajar tahu satu kos BND. Sepanjang final, aku rasa aku banyak duduk rumah dari duduk bilik sendiri. Bila lagi 2-3 hari nak ada paper, aku balik bilik dengan semangat nak menelaah. Rumah dekat, tu yang tarikan graviti sangat kuat supaya aku sentiasa ada kat rumah bila waktu lapang.

Kesian Timah dengan Sarah, selalu kena tinggal kat bilik. Dang dengan aku, habis paper chow balik rumah. Acah-acah nak release stress sebelum jawab paper yang lain. HAHA. Takpe sekarang semua da mula cuti sem, semua tengah seronok kat rumah πŸ˜‰

Semester 2 nih aku rasa mencabar. Sangat tu mungkin tak laa. Tapi banyak benda nak kena setel daam satu masa. Program itu ini. Bla bla bla. Acah busy -padahal aku yang minta benda tu semua. Banyak-banyak subjek, paling cuak Fizik dengan Elektrik. Seram sejuk aku sebelum jawab paper tu.

 

IMG-20160628-WA0016

Dari depan ; Nadia, Aimi, Najla, Tasya, Iqa – ya~ya~makin sihat

 

Otak main psiko, “Takpe Najla, jawab je apa yang kau dah belajar. Tenang. Tenang. Ada rezeki tak kemana. Yakin Najla,”. Cuak sebab aku dengan kawan-kawan yang belajar sesama target tak nak jawab soalan force dengan momentum, sekali 2 benda tu lah banyak gila keluar! Amik kau!

Pengajaran yang aku dapat, belajar je semua. Jangan main pilih-pilih. Kalau kena tak pe. Kalau nasib tak berapa nak baik, makan kau tergaru-garu tanpa punca. T_T Masa tu dah terbayang muka mama ayah semua. Tarik nafas dalam-dalam. Mind set. Jawab apa yang terlintas, ada selak sikit-sikit kan. Jangan biar paper tu kosong, bersih!

Sem depan jangan buat perangai Najla. Consistent macam Syera. Study je walaupun sikit.Asal bukak buku. HUHU. Dia sangat tabah dan rajin buat macam tu hari-hari.

Hari-hari yang berbaki ditemani member-member yang dok bagi semangat. Macam-macam quotes diorang bagi. Aku pun bagi jugak. Hee. Yang paling kerap, “Tahan laa sikit je lagi. Final habis, berjimba laa memasing!”.

 

IMG-20160622-WA0003

Sarah bagi πŸ˜€

wpid-mtf_fcpot_192

Aku jumpa nih waktu Google haritu, terus bagi diorang. Hee

Projek yang hambar

IMG-20160517-WA0003

Nak terapung acah-acahnya =.=’

Assalamualaikum πŸ™‚

Setelah sekian lama, aku tak menulis cerita dalam blog yang entahapehape. Jadi, harini.. aku nak story sikit pasal apa yang jadi semester 2 nih. Standard kalau nak habis sem kena buat projek. Projek kumpulan la. Untuk subjek elektrik, aku kena buat projek hasilkan sesuatu yang menggunakan konsep ac dan dc current.

Maka, dengan perasaan yang tak berbelah bahagi. Aku memilih untuk berkumpulan bercampur jantina. Lelaki dan perempuan -pondan dan sebagainya tidak diterima. Acah-acah percaya, ada laa dua orang jejaka jadi teammates aku sekali dengan Iqa. Punya laa beria setiap minggu kitorang buat meeting. Acah laa nak ada proceed pasal projek setiap minggu,

Tempoh kena buat 10 minggu kot. Target aku dengan Iqa, nak siap at least 3-4 minggu sebelum kena present. Punya laa percaya, budak berdua tu dah beli barang dan dah mula projek. Malangnya, bila tiba minggu yang ke 8. Kantoi busuk tak mula apa-apa lagi. Hampeh betul.

Tak boleh laa nak guna alasan, “Aku lelaki, standard laa buat kerja bertangguh”. Wehh ada je lelaki yang aku kenal tak suka tangguh-tangguh kerja nih. Engkau je yang memang malas. Haihh. Dah tu acah-acah pandai tapi tak tahu. Orang dulu-dulu kata, bodoh sombong. Kalau tak tahu, tanya. Ini tidak, tak tahu. Lepas tu, tak nak tanya. Dah terdesak esok kena present malam nih baru kau nak kerah semua tanya orang. Sakai.

Ada seorang classmate aku, Lai nama dia. dah lama weh dia nak tolong group aku. Dia open je kalau nak rujuk kat dia ke, nak tanya apa-apa ke. Tapi, ketua group yang acah hebat nih, langsung tak nak bantuan Lai. Alasan dia, “Perempuan bukan tahu sangat pun”. At least, Lai dah 7 kali try projek dia sampai betul-betul berhasil. Kitorang? Orang lain dah sampai circuit blow 3-4 kali, sekali pun kitorang tak cuba lagi.

Kalau nak cerita berapa banyak keluhan yang dah keluar daripada mulut aku, bebelan yang dah keluar dari mulut Iqa, dah tahap kena reject jadi calon isteri mithali dah T_T Tapi serius memang bagi aku pengajaran yang sungguh-sungguh bermakna. Peringatan yang akan aku jadikan iktibar sampai bila-bila.

Jadi, konklusinya :

  1. Jangan mudah percaya orang bulat-bulat.
  2. Perhati betul-betul dengan siapa kita berurusan sebenarnya.
  3. Pastikan ada plan A, B, C, D, E, F, G … kalau nak selamat.
  4. Update dengan pensyarah setiap minggu. Serius nih.
  5. Jangan jadi orang yang bodoh sombong. Menyusahkan orang lain nanti.
  6. Jangan cepat putus asa. Cuba selagi ada daya

Hidup tak selalunya indah. Kalau sem satu aku rasa free, boleh senang lenang.

Sem dua, hidup tunggang-langgang. Terbalik. Kelam kabut sana sini 😦

selamat tinggal sispa

IMG-20160526-WA0009

berkaca mata hitam itu aiman namanya.

Assalamualaikum.

Aku nak bukak cerita pasal aktiviti koku yang aku join untuk tempoh dua semester nih. Mula-mula aku masuk u, aku nak join suksis -ini case terpengaruh dengan Abangah yang join suksis kat u dia laa nih =.=’ Nampak macam best, dapat duduk dalam kolej, main tembak-tembak, badan jadi fit, blablabla..

Disebabkan aku yang menggunakan cermin mata secara kekal -kalau bukak terus pandangan kosong yang mampu aku bagi- aku secara automatik tidak layak untuk join suksis. Setelah berfikir panjang, aku ajak Sarah aka roommate dan Iqa aka classmate, sekaki dengan aku join sispa -under jpam

Target aku, genggam segulung ijazah sambil dapat pangkat leftenan muda. Hiks. Bila dah 2 semester, aku tarik diri dari sispa. Bukan tak nak, tapi hati aku berbelah bahagi. Serius. Nak join sesama kawan-kawan yang dah sekepala, tapi berat gila hati niih. Dah siap ada geng yang pergi koku sesama, susah senang sama-sama, still tak boleh pujuk hati aku!

tak tahu kenapa, aku berat gila nak join. Mungkin sebab aku nampak diri aku serabut sangat. Lepas tu, bila aku balik ari latihan luar, aku tak redha dengn burnt muka yang teruk amat. Tambah pengalaman yang agak buat aku serik. Sebenarnya, aku tak ikhlas join benda tu.

Aku ingat bila join, peluang duduk dalam kolej macam agak cerah. Tapi tak. Banyak benda yang aku harap, tapi tak macam tu pun jadinya. Sarah pernah cakap kat aku, “Once engkau dah decide untuk join sesuatu, kau kena bagi komitmen yang baik. Jangan merungut atau mengeluh. Kau join atas pilihan kau”. Aku hadam betul-betul ayat dia.

Tanya diri aku, untuk 3 semester seterusnya, ‘tahan ke aku?’ ‘merungut ke tak?”okey ke kalau weekends ada latihan? cuti sem pun ada kem luar?’Soalan-soalan tu berlegar kat dalam otak sampai kadang aku pening sendiri.

Dan, paling utama.. aku minta maaf sebab tak dapat join untuk dapat leftenan muda sama-sama. Sispa best je. Cuma aku yang tak nak sambung, sebab hati aku berat kata tak payah sambung. Walaupun aku tak nampak lagi hikmahnya apa. Aku fikir, aku keluar sebab aku nak susun balik jadual hidup aku untuk semester seterusnya supaya aku tak kelam kabut macam sekarang T_T

IMG-20160428-WA0041

berbaju hitam itu jurulatih kami, pn shena πŸ™‚

 

Spy Game

Salam.

Petang.

Aku cuma nak bercerita tentang kuliah fizik. Almaklum, aku bukanlah pelajar yang mencintai fizik dari tingkatan empat. Sebabnya, hanya Allah, aku dan orang terdekat saja yang tahu.

Masuk semester baru, aku kena amik subjek fizik untuk satu sem. Mula gelabah ayam. Fizik kot, cuak aku nak bawak. Mungkin masih terkesan dengan espiem yang entah-apa-apa-ntah tu. Fikiran mula bercelaru, ‘Boleh bawak ke tidak nih, Najla’. Ayat tu berulang-ulang macam kaset.

Tiba hari kuliah pertama, semua benda dalam bahasa omputih. Pensyarah melayu, lelaki. Aku ingat sempoi macam Dr Huda, sekali hambik ko. Banyak yang amat rules dalam kelas dia. Antara rules yang mungkin masuk akal, mungkin juga tak :

  1. Girls, kena pakai lipstik. Make sure bibir tu ada calit something. Dengan alasan, biar confident level tu tinggi sikit. Hmmph
  2. Jejaka, masukkan baju-tak kira baju apa tapi tak masuk baju melayu dan jubah- dalam seluar. Kena nampak smart, handsome je dalam kelas.
  3. Semua makhluk kena bercakap, keluarkan pandangan. Jangan bisu bila ditanya.
  4. Mesti dah sedia awal-awal untuk kuliah supaya tak tercengang-cengang.
  5. Lambat seminit, RM1. Diskaun bergantung pada nasib dan keadaan.
  6. Tidur dalam kuliah, RM5.
  7. Yang penting, semua kena dress-up!

Hmm pelik tak pelik, bila tiba hari ada fizik, semua nampak kemas, cantik, smart dan segala. πŸ™‚ Tapi memang tak tahan laa. Sumpah tak tenang bila masuk kelas. Berdebar je. Dedor rasa badan nih macam tak sihat tetiba.

Benda gagal logik adalah crazy assignment yang beliau suruh buat.

SPY GAME.

Konsep dia, cari mana-mana manusia dalam u yang kau jumpa, lain gender. Pergi stalk, bahasa jahatnya. Cari seberapa banyak yang kau boleh maklumat berkaitan dengan orang yang kau aim. Tempoh seminggu.

Memang kelam kabut laa. Anak teruna mana yang aku nak stalk dalam masa seminggu. HAHA. Setelah timbal balik calon yang tak jumpa, aku pun random amik budak cina mana entah untuk di’stalk’.

Aku amik nama dengan gambar je. Lain-lain, kelentong sudaa. Tak kuasa nak tengok orang senyap-senyap tambah hari-hari. Haih memang jenuh laa kalau gitu. Kenal tak kenal, budak cina tu satu kuliah jugak. Tapi bukan fizik.

Keseronokan mencari subjek untuk di ushar kian menjadi-jadi. Tak boleh blah bila ramai yang buat antara classmates. HAHA πŸ˜€ Β 3-4 hari before due date. Ramai yang dah hantar. Aku pun mula baca kat dalam wiggio tu.

Macam-macam, ada yang sweet, malu-malu, yang tak malu, Β yang benci, kelakar semua cukup. Ada yang bersungguh-sungguh yang amat sampai sanggup buat acah borang kaji selidik, minta orang yang dia stalk isi. Memang win idea dia.

Aku rasa, pensyarah fizik tu saja je suruh buat benda-benda macam nih untuk melahirkan putik-putik cinta dalam kuliah fizik. heol. Aku tak tahu laa, memang tenaga pengajar fizik selalu pelik-pelik sebab mereka genius atau apa.

Harapnya, semester nih habis dengan kefahaman aku terhadap fizik semakin meningkat. Cinta aku pada fizik juga harapnya semakin menebal. Amiin ^^~

 

114107_340

Habis exam dah

assalamualaikum.

hai πŸ™‚

aku adalah orang yang paling bahagia sebab penatian untuk menamatkan semester satu dengan tenang telah berjaya. segala kerisauan dalam tempoh lebih kurang 4-5 bulan telah berakhir.

dengan cuak nak bawak subjek berunsur fizik, math.. penuh dengan kira-kira segala benda, aku habis juga buat semua benda tu. perjalanan masih jauh. ini baru peringkat permulaan.

dapat aku simpulkan. aku sebenarnya garang. serius. hahaha. tu classmate cakap. tapi bila perhati, memang pun. garang. act, ada sebab. cuma orang kadang tak cakna kenapa aku garang πŸ˜›

tapi okey laa. garang pun ada orang nak kawan. budak kuliah okey je pun dah syukur. semoga semester akan datang kurang garang, dan lebih kuat untuk terus bertahan.

IMG-20160109-WA0003

aku, ain, ika,dila,wawa, lisa,sarah, nadia tasha, dll . semoga terus sukses ^^~

ioj charity run~

Hola. Untuk pertama kalinya aku merajinkan diri join sekaki charity run. Act, tak minat pun sport bagai tapi da member beria.. maka aku turut terjebak. Aku rasa benda ni ramai yang amat hasil daripada merekrut pelajar-pelajar ipta yang lain heh.

tapi serius memang tak kena dengan jiwa aku. sori

IMG-20151102-WA0004

acah semangat tapi tak sarapan pun T_T

 

IMG-20151102-WA0016

nice art ! lepas berebut background seni yang osem :0