Kawan tanpa syarat

14506342f41bfb01

Assalamualaikum.

Aku dengan ma berborak pasal pasangan ideal, nak cari macam mana. Ye laa acah umur dah masuk stok-stok nak kena ada ‘kawan’ kekeke. Padahal suka je sensorang lagi dari berdua sebab aku jenis tak berkomitmen sangat dengan strangers.

Sebenarnya topik aku nih merangkumi semua, bukan setakat nak cari partner je kena kawan tanpa syarat, nak cari member yang boleh stay masa kita susah pun kena yang tanpa syarat, ye tak? Sebab sekarang pun kebanyakkan manusia attach dengan sesama manusia yang lain bila ada kepentingan peribadi je *ini realiti ok?*

Ma cakap, bila kita berkawan dengan orang.. kita boleh rasa yang kita nih ada chemistry tak dengan dia. Bukan chemistry yang boleh buat kita melekat dengan dia macam belangkas, tak. Tapi chemistry yang bila kita takde, dia cari. Bila dia takde kita tertanya-tanya, apa jadi dengan dia.

Chemistry yang buat kita senang bila dia ada, bila takde kita rindu. Payah bukan nak jumpa member yang macam tu? Percaya atau tak, ada bebrapa orang yang buat aku jatuh rindu nak jumpa mereka lagi huhuhu. Anda tahu diri anda πŸ™‚

Tanpa syarat maksud aku, kita kawan takde sebab atas kepentingan masing-masing. Takde pendam rasa atas kelebihan masing-masing, tapi lagi rasa happy kalau kau dapat sesuatu yang menggembirakan. Walaupun terpisah jarak dan waktu, kawan masih tetap kawan. Meskipun kia banyak beza, tapi atas asbab kita kawan, kita masih berhubung antara satu sama lain. Sibuk macam mana sekalipun.

Ma tambah, macam tu jugak kita cari partner hidup yang bukan untuk sehari dua tapi untuk dunia dan akhirat. Kalau boleh cari orang yang boleh stay dengan kita tanpa syarat, tak kira masa susah atau senang, dia tetap ada. Tapi tu laa kan. Bukan mudah nak cari the one yang boleh stay gitu.

Bila aku tengok kebanyakkan orang kawan sebab suka-suka dan nak amik kesempatan atas kemewahan seseorang, tak semena-mena aku jadi sangat berhati-hati. Bukan apa, mencegah lebih baik dari mengubati kan? Kalau boleh, aku tak nak laa kawan dengan orang untuk amik kesempatan atas diri dia. Apa yang dia ada, bukan untuk aku tapi untuk dia. Nama pun masih belajar bukan dah bekerja.

Ejie cakap haritu, kaunselor dia cakap kat dalam kelas yang umur 21 ke atas dah boleh survey orang. Hahaha berdekah je kalau tengok realiti, bukan senang weh. Lagi sekarang banyak perempuan mula sambar dulu. Stok-stok baik pulak shy shy cat acah minta kena ayat dulu. Haru laaa spesis macam aku yang clueless lagi tak berapa open-minded nak mulakan langkah pertama.

Sudah nya, aku masih mahu bahagia melayan korea dan kerja yang menimbun-nimbun saban hari. Mampu menanti orang yang sudi datang nak berkawan tanpa syarat kekeke.

aimanazari_20022017

Demam Goblin

Assalamualaikum?

πŸ™‚

Sejak bila entah aku sangkut dengan kdrama Goblin nih. Serius. Sangkut habis! Perasaan aku terbuai weh waktu aku layan Goblin nih. Rasa angau seketika. Angau dengan Gong Yoo mungkin tak sangat laa kot, sebab dia bukan taste aku haha.

Aku suka jalan cerita, pemandangan dalam cerita tu yang cantik dan nampak macam dalam movie even sebenarnya Goblin nih kdrama yang jenis ber-episode ko nak habiskan. Perasaan gadis terawang-awangan bhaii. Hahaha lagi-lagi bila kau dengar soundtrack untuk Goblin nih. Semua memang sesuai amat laa dengan jiwa feminist aku.

Aku memang suka lagu yang slow-mellow nih. Yang boleh buai jiwa aku melayang jauh. Fikiran aku tetiba jadi daydreaming dan night thinker disebabkan aku dengar ost Goblin yang mendayu-dayu nih. Serius sedap lagu-lagu dia.

Boleh kira macam ko tengah berangan ko berchenta kejap bila ko dengar lagu Beautiful life. Then, ko rasa macam baru clash waktu ko dengar lagu I Miss You. Hahaha angau betulkan aku nih?

Ingat lagi waktu sekolah menengah dulu, aku ada habit pelik sikit laa kira macam hobi orang tua. Aku suka dengar lagu-lagu instrumental. Aku layan lagu instrumental tu dari sekolah menengah sampai ke zaman matriks. Mungkin sebbab masa tu aku duduk jauh dari family so perasaan aku agak halus untuk dengar lagu-lagu rancak.

So, aku prefer lagu-lagu instrumental dan slow. Memang sakit laa siapa yang duduk sebilik dengan aku. Masa degree nih pun sama. Sarah selalu tegur yang aku suka sangat dengar lagu slow. Hahaha nasib dia laa sampai semester 3 duduk dengan aku, dengar lagu-lagu slow.

Aku percaya setiap orang ada taste muzik memasing. Mungkin aku agak tua dari usia kot haha. Sebab tu kadang-kadang aku lagi suka aku sorang kat bilik, sebab citarasa lagu aku haru weh. Buat ko yang semangat nak bukak buku boleh jadi tarik selimut naik katil balik hehe. Tiada paksaan pun ko yang satu bilik dengan aku nak dengar lagu yang aku dengar, lagi-lagi aku jenis jarang pakai earphone sebab nak jaga telinga kononnya πŸ˜›

Cuma, bila aku dengar ost Goblin, nih dia ada satu perasaan yang berbunga-bunga dan sedih dalam masa yang sama. entah laa. Lama weh tak rasa macam tu. Last rasa macam tu pun dah tak ingat bila. Bak kata Farahanim laa.. Kadang lagu dia buat kita rasa nak nangis dan senyum dalam waktu yang sama. Parah bukan?

Dan, antara penyanyi yang aku suka suara dan ost yang mereka nyanyikan antaranya, Ailee, Soyou SISTAR, Punch, Crush, Gummy eh Gummy takde ost Goblin.. ahhhh banyak laa tapi suara-suara mereka nih memang kena dengan jiwa dan perasaan aku.

So sorry. Taste aku luar alam mungkin πŸ˜‰

Senang kata Goblin nih kira Chamsarang aku laa πŸ™‚

Husband material?

Assalamualaikum.

Tak jawab dosa, jawab sayang πŸ˜‰

Dua malam lepas, aku habiskan masa selama 3 jam lebih untuk berborak OTP dengan kak shieda.Hee. Segala jenis topik kitorang taram. Macam apa yang kak Shieda ada cakap, she can’t imagine if kitorang jumpa bertentangan mata. aku rasa boleh jadi tak tido sebab nak habiskan bercerita.

Dari topik kpop, fan-girl sampai ke belajar, politik pun kitorang layan. Sembarang sembang tapi syok. Terhibur, terdiam dalam masa sama aku ada terfikirbanyak benda. Then dia mula tanya, “Najla, u rasa okey ke kalau perempuan mula dulu means take the first step pada orang yang dia nak?”

Ah sudah! Baru haritu aku tulis yang aku tamau mula dulu sebab segan tahap petala kelapan. Kelu kejap lidah nak jawab.

Diam seminit dua aku. =.=’

Dia sambung, “In case orang tu family man, husband material laa senang kata. Kalau kita nak, mesti kita mulakan dulu kan?”

Husband material.

Apa benda yang husband material?

family man, ada sifat kepimpinan, agama okey, and he’s cool? Gitu eh?

Aku tanya pakcik google sebab dia banyak jawapan.

Perempuan start dulu. Confess dulu. Payah laa bagi aku. Okey benda tu tak salah ok? Tapi depends pada orang, setabah mana dia boleh amik risiko. In case kena reject, tahan ke? In case positif respon, sampai bila? Aku payah sikit nak fikir yang lovey dovey, i’m more too realistic. Sorry.

Mama pernah cakap, ada je jenis lelaki yang prefer perempuan mula dulu. Sebab dia penyegan. Segan sangat nak mula sampai dia dia tunggu girls make a move on him. Hmm. Cuak pulak aku bila dengar mama cakap macam tu.

Maybe aku belum cukup open-minded untuk support yang perempuan confess dulu pun takpe. Tapi sesungguhnya, aku tak laa menghalang sesiapa atau mana-mana perempuan yang nak confess dulu, it’s up to you okay?

Yang penting, hati kena kental πŸ˜€

p/s; share sikit links

What Muslim Women Look For In A Husband

Four Things That Make a Man Husband Material

Top 5 Signs That Your Boyfriend Is Husband MaterialΒ -aku suka content yang nih.peace V

ghm

ok, aku belum habis baca novel nih

 

draft tertangguh sejak 20160828

sorry, aku addict kdrama

Assalamualaikum Hai πŸ˜‰

Aku tak tahu sejak bila, sejak lahir atau apa. Yang penting aku minat yang teramat melayan cerita korea. Serius. Ikut sejarah kehidupan aku, sejak zaman Winter Sonata & Autumn In My Heart lagi aku dah jinak-jinak layan korea. Mungkin pengaruh yang datang dari kakak yang dulunya minat Meteor Garden yang ada kumpulan F4-Jerry Yan hero masatu.

Kalau tak salah, Meteor Garden diadaptasi ke Korea jadi Boys Over Flower. Yang ada Lee Minho jadi Gu Jun Pyo πŸ˜€

Kalau cerita bab Kdrama atau seangkatan dengannya, yang susah nak cakap dengan aku pun boleh join sekepala jadi geng. Waktu sekolah dulu pun aku ramai member sebab kitorang layan kdrama, lagu dan variety show terutamanya Running Man.

Nampak macam aku nih senyap, tak mesra tambah introvert tak suka kawan dengan orang. Tapi, cuba korang approach aku tanya kdrama, hahaha yakin laa lepas tu kita memang geng!

Ada sorang member, dia cakap kat aku, “Kenapa suka sangat korea? Drama korea. Reality show korea? Gambar phone budak korea -daehan, minguk, manse- Lagu pun korea. Apa yang besst sangat?” Aku tengok dia pelik. Salah ke?

song-joong-ki-park-bo-gum-1

Song Joongki & Park Bogum. Memang bae aku laaΒ  πŸ˜‰

Weh aku tak kacau orang layan semua tu. Itu hiburan aku bila aku tak keluar pergi jimba kat mana-mana. Duduk rumah diam-diam dan layan semua tu. Tapi ada je masa aku tak layan, time busy memang tak laa sempat nak layan. Layan benda tu tak modal banyak, cuma kena pandai kawal perasaan sebab takut perasan.Hiks

Aku prefer kdrama sebab story-line dia. Even cliche pun, mengarut pun, best dia garap cerita tu. Nampak macam real walaupun mengarut tahap tak masuk dek akal. Takde punya orang romantik seromantik hero yang ada dalam kdrama tu. Hahaha

Jalan cerita yang menampakkan lelaki perfect dan perempuan sentiasa kelam kabut tapi comel dan emosi sentiasa ada dalam kdrama. Yang aku suka, kalau watak lelaki tu askar, serius real. Sama kalau bawak watak doktor, situasi kat tempat kerja diorang memang terbaik. Tak jemu hadap selalu pun πŸ˜‰

Genre cerita pun berlambak-lambak. Takde laa cerita pasal kaya mesti jadi ceo. banyak lagi benda lain orang kaya boleh buat, survival orang miskin dalam kdrama tu terbaik. Even sebenarnya tak laa macam tu sangat pun. HAHA untuk khayalan sementara boleh je. Acah acah nak ringankan sikit otak dari stress dan kebosanan melmpau. Depends pada orang laa.

Setakat perasan, minat tahap acah pakwe, bakal suami tu standard. Mulut je weh takde makna nak betul-betul. Sekadar cerita sesaja, bahan gelak dan gaduh suka-suka. Akal masih waras nak fikir mana yang patut mana tak. πŸ™‚

Kalau nak suruh aku senaraikan semua yang aku layan, ada dalam simpanan, memang tak sanggup laa nak buat. Sorry, aku suka amat layan kdrama. Itu kelemahan aku T_T

park-bo-gum-kim-yoo-jung

Love In The Moonlight. Seminggu 2 episode aku layan sekarang. Tapi ikut sempat aku laa πŸ˜‰

orang lain pun penat

Assalamualaikum.

Hui.

Selsema yang menyerang, sakit kepala lagi tambah rasa badan sekejap panas sekejap sejuk. Memang tak selesa langsung! Nak demam mungkin 😦

Semalam yang emosi. Semalam yang menyedihkan hati. Semalam yang aku pun tak nak benda tu jadi. Aku bertikam lidah dengan Osman. Osman yang boleh tahan laa ada baiknya, jadi seperti orang hilang akal bila api amarahnya naik.

Takut aku tengok!

Aku marah Osman sebab dia buat benda yang membuatkan orang lain penat. Marah aku tuh aku kumpul. Kumpul sampai hati rasa tak tahan. Bila aku nak meletup, aku lari dari tengok muka si Osman, sebab aku tahu bila aku pun naik hantu, Osman pun naik minyak! Pertimbangan akal waras hilang, aku terkeluar kata-kata yang agak kesat. Perangai macam **** T_T

Osman yang tak boleh disentuh, ditegur, dibawak berbincang dan suka ikut kata hati. Dia Β baran sebab panas dengan kata-kata aku. Aku tak bermaksud pun. Cuma geram tahap petala keeelapan! Tak mintak pun jasa aku (tak rasa pun tu jasa LOL) yang ciput tu dikenang sampai mati. Sebab apa yang aku buat bukan sebab dia, tapi sebab orang yang aku sayang.

Tapi Osman, makin lama aku tengok makin sedap je dia buat orang lain penat. Penat dengan kerenah dia. Penat dengan cara dia yang acah bagus. Okey, aku pun tak sempurna mana. Tapi tolong ada belas ihsan. Bila orang minta kerjasama,tolong bagi komitmen. Semua orang ada tanggungjawb sendiri. Jangan laa nampakkan sangat sikap pentingkan diri sendiri.

Kalau asyik nak lepas sendiri, pergi duduk dalam hutan. Jangan campur hidup dengan manusia. Osman. Osman. Bila orang cakap elok-elok, tak jalan. Bila orang tinggi suara, kau sakit hati. Semak betul nak faham kau. Bila kau dah mula merepek tak puas hati, habis semua benda kau ungkit. Siapa yang tak ikhlas sebenarnya? Aku ke engkau?

Kau, Osman. Cara engkau seolah-olah satu dunia kena ikut dan faham 100% kehendak dan kemahuan kau. Tak boleh kata tidak! Kau bukan nak pertimbangkan orang lain punya pendapat, kau fkir kau je.Susah nanti hidup kau kalau macam terus tu. Belajar laa bersabar. Jangan ikut sedap kau je nak cakap orang apa, nak bahasakan orang dan nak berkasar dengan orang. Kau bukan siapa-siapa pun.

Aku serius geram masa tu. Sekarang dah cool down, sebab aku fikir tak ada faedah pun gaduh dengan Osman lama-lama. Nanti jumpa, rasa janggal semacam pulak =.=’

 

To : Osman

Im sorry, I knew that the word just too harsh. Semua orang penat. Bukan aku je. Behave sikit. Tolong jangan buat orang malas dah nak layan kau.

Projek yang hambar

IMG-20160517-WA0003

Nak terapung acah-acahnya =.=’

Assalamualaikum πŸ™‚

Setelah sekian lama, aku tak menulis cerita dalam blog yang entahapehape. Jadi, harini.. aku nak story sikit pasal apa yang jadi semester 2 nih. Standard kalau nak habis sem kena buat projek. Projek kumpulan la. Untuk subjek elektrik, aku kena buat projek hasilkan sesuatu yang menggunakan konsep ac dan dc current.

Maka, dengan perasaan yang tak berbelah bahagi. Aku memilih untuk berkumpulan bercampur jantina. Lelaki dan perempuan -pondan dan sebagainya tidak diterima. Acah-acah percaya, ada laa dua orang jejaka jadi teammates aku sekali dengan Iqa. Punya laa beria setiap minggu kitorang buat meeting. Acah laa nak ada proceed pasal projek setiap minggu,

Tempoh kena buat 10 minggu kot. Target aku dengan Iqa, nak siap at least 3-4 minggu sebelum kena present. Punya laa percaya, budak berdua tu dah beli barang dan dah mula projek. Malangnya, bila tiba minggu yang ke 8. Kantoi busuk tak mula apa-apa lagi. Hampeh betul.

Tak boleh laa nak guna alasan, “Aku lelaki, standard laa buat kerja bertangguh”. Wehh ada je lelaki yang aku kenal tak suka tangguh-tangguh kerja nih. Engkau je yang memang malas. Haihh. Dah tu acah-acah pandai tapi tak tahu. Orang dulu-dulu kata, bodoh sombong. Kalau tak tahu, tanya. Ini tidak, tak tahu. Lepas tu, tak nak tanya. Dah terdesak esok kena present malam nih baru kau nak kerah semua tanya orang. Sakai.

Ada seorang classmate aku, Lai nama dia. dah lama weh dia nak tolong group aku. Dia open je kalau nak rujuk kat dia ke, nak tanya apa-apa ke. Tapi, ketua group yang acah hebat nih, langsung tak nak bantuan Lai. Alasan dia, “Perempuan bukan tahu sangat pun”. At least, Lai dah 7 kali try projek dia sampai betul-betul berhasil. Kitorang? Orang lain dah sampai circuit blow 3-4 kali, sekali pun kitorang tak cuba lagi.

Kalau nak cerita berapa banyak keluhan yang dah keluar daripada mulut aku, bebelan yang dah keluar dari mulut Iqa, dah tahap kena reject jadi calon isteri mithali dah T_T Tapi serius memang bagi aku pengajaran yang sungguh-sungguh bermakna. Peringatan yang akan aku jadikan iktibar sampai bila-bila.

Jadi, konklusinya :

  1. Jangan mudah percaya orang bulat-bulat.
  2. Perhati betul-betul dengan siapa kita berurusan sebenarnya.
  3. Pastikan ada plan A, B, C, D, E, F, G … kalau nak selamat.
  4. Update dengan pensyarah setiap minggu. Serius nih.
  5. Jangan jadi orang yang bodoh sombong. Menyusahkan orang lain nanti.
  6. Jangan cepat putus asa. Cuba selagi ada daya

Hidup tak selalunya indah. Kalau sem satu aku rasa free, boleh senang lenang.

Sem dua, hidup tunggang-langgang. Terbalik. Kelam kabut sana sini 😦

Jangan buat orang

geram

Hai.

Malam.

Hari nih bagai satu hari yang teramatlah panjang untuk aku tamatkanΒ 24 jam yang Allah bagi. Serius penat. Sibuk kelas. Terkejar ke sana ke mari T_T

Tapi, dalam banyak-banyak benda yang jadi hari nih.. ada satu perkara yang aku belajar. Jangan buat orang macam orang bodoh. Mencarutkah aku? Tapi memang sebal rasa hati nih.

Dah laa kelas habis ikut jadual pukul 7 malam. Pastu sambung sat bincang untuk projek elektrik. Tiba-tiba malam ada member kata aku kena pergi meeting program. Okey. Itu ampun lagi laa. Lepas maghrib, siap-siap acah nak pergi meeting yang acah penting tu.

Sampai aku berlaari kejar bas kat tengah jalan. Sampai library memang meeting dah mula. Benda paling sakai bila nama aku tak ada dalam meeting. WTH ? Haritu beria kata cari orang nak minta tolong bagai.

Okey. Aku acah cool lagi. Yang tak boleh blah masa bahagikan tugasan ikut AJK. Memang confirm nama tak ada. HAHAHA kelakar yang tak lawak. Dalam grup wassap beria suruh pergi. Aku nak je balun Minah tu. Member lain semua dah pandang lain macam.

“Mana nama kau?” “Asal kau tak ada pulak?”

Takat mendidih mula laa nak cecah 100 darjah celcius. Aku tengok Minah tu. Acah bagi hint guna mata. ‘Aku? Apa?’ Dia boleh larikan mata. Bila member tanya direct kat dia, Minah cakap, “Tunggu eh. Jap lagi Minah cakap tugas dia (aku) apa”.

Perati punya perati. Sampai semua umat yang terlibat dah pecah ikut bahagian masing-masing. Aku tercongok sorang. Sampai budak lelaki yang ada kat situ tanya, “Dia (aku) siapa? Ajk mana?”. Over limit dah. Mula sengih sarkastik keluar.

“Oh pesertaΒ eh? Kenapa datang meeting? Nak dengar pun boleh je”. Aku mampu keluar sengih munafik (dua muka. dalam hati panas, senyum masih manis. haha). Minah ketawa macam ada Johan Raja Lawak datang. SH** Sumpah tak lawak laa sakai.

Minah blah macam tu je tanpa bagitahu tugas ‘tunggul’ nih apa. Weh, kalau ko dah cukup orang, tak payah acah nak tambah. Memang aku mark laa muka Minah. 2 jam setengah nak ke 3 jam jadi tunggul. Ingat lawak?

Aku pun senyap, perati jauh mana Minah nih nak buat orang macam orang bodoh. Sampai balik! Sampai kat kolej pun dia buat macam dia tak salah. Minah, mungkin aku silap menilai kau. Aku tertanya-tanya kenapa orang dok ‘belai’ kau. Sebab jeles kau tu lawa ke?

Silap rupanya. Perangai tu, yang tak semenggah. Patut semua umat tak nak satu grup dengan kau. Kalau kau tahu, kawan-kawan kau tolak-tolak sebab kalau boleh tanak grup dengan kau, mesti menangis melalak nih.

Boleh pulak member-member Minah yang beria minta maaf. Minah tak rasa salah pun. Aku yang tengah panas, geram tambah emosi tak stabil. Mula setan menghasut macam-macam. Orang cakap laa apa pun dingin tahap ais kat kutub utara nun.

Buat Minah, aku marah kat kau. Tapi nak harap kau sedar sendiri, mungkin payah. Satu je, muka lawa tapi perangai hati perasaan ke laut tak guna. Engkau, baik keluarkan awal-awal list nama yang terlibat. Buang je nama yang tak terlibat, nih tak. tak pasal aku macam gedik sibuk pulak.

Letakkan diri kau, Minah kat tempat aku. Jangan ingat orang tak ada rasa, perasaan. Aku nampak kau guna aset untuk buat kau nampak baik kat mata lelaki, tu tak kesah. Sukahati kau laa Minah. Tapi, tolong jangan buat orang lain macam orang bodoh. Mungkin hari nih kau buat orang, esok lusa nasib kau belum tahu.

Aku cuba nak bersangka baik dengan kau. Walaupun orang cerita dan aku nampak macam-macam, tapi susah bila kau dah buat tahi dengan aku. Kita dah besar laa. Malas nak ajar orang macam aku je pandai. Tak ke mana tak bila kau buat macam nih.

Bukan nak doa tak elok, tapi perangai tu jangan tambah kuota orang tak suka dengan kau. Kasihan Minah nih.

Setelah otak aku boleh fikir rasional, aku ambil langkah keluar grup wassap, sebab aku bukan AJK program. Jadi, tak ada peting nak sibuk tahu. Mungkin kalau jadi fasi pun ada grup fasi sendiri. Kalau laa.. haha rileks je. Aku pun banyak je lagi benda penting menanti.

Penat. Aku tulis sebab nak lepas geram, perasaan. Aku tanak gaduh tarik-tarik rambut bagai. Bila dah luah, tak ada yang terpendam atau dendam, da lega. Aku masih kena menghadap Minah untuk 3 tahun setengah yang akan datang.

Apa yang jadi nih, kira pengalaman aku jadi matang, nak handle emosi, nak uji kesabaran dan ketabahan. Ujian Allah barangkali.

41kjrvuuqcl-_sy300_

Step by Step la

Assalamualaikum .

Rasanya aku tak la pakar mana nak cakap pasal perancangan hidup segala . Aku pun masih terumbang-ambing juga mencari arah yang betul . Kali nih ada sebab tersendiri aku buat entri ‘Step by Step’ . Sekarang adalah zaman yang sangat la maju kalau nak dibandingkan zaman batu dulu .

images (1)

Kahwin Muda .

Hari nih aku rasa dah terlalu banyak cerita budak tak habis sekolah dah kahwin . Tak kira la nikah gantung ke tak , yang aku tahu mereka terlalu muda . Baya aku mungkin , dan banyak je yang lebih muda dari aku . Soalan yang aku kalau boleh nak tanya , “Kenapa kahwin awal sangat ?” HAHA *hanya tersimpan dalam hati je la*

Barangkali jodohnya datang lebih awal dari apa yang disangka . Kalau cerita bab-bab berkeluarga dalam famili , soalan yang mama selalu ajukan , “Dah sedia dah nak bagi seluruh hidup dalam perkahwinan ? Nak ada komitmen yang bukan sekejap-sekejap tapi untuk seumur hidup ?” *semua diam dan memikir semula* πŸ™‚ Ligat memikir yang kami…

1.Masih perlukan mak ayah .

Perkataan nikah membawa makna yang besar . Cukup sampai situ . Setakat umur aku yang baru 18 tahun , tahu apa la sangat pasal realiti hidup . Nak makan pun masih minta kat mak ayah . Itu maknanya , kita hidup masih memerlukan mak ayah untuk keperluan hidup , untuk didik dan bimbing kita mana yang betul dan tak . Bukan main redah je ikut suka hati. Tak molek , ok?

2.Masa depan jauh lagi .

Umur pun muda . Belajar pun kadang tak habis lagi . Jangan kata pasal belajar , ada yang sekolah pun belum tamat dah berumahtangga . ==” Adik , orang zaman sekarang berlumba-lumba nak belajar tinggi melangit . Itu bukan sebab sibuk nak kejar dunia tapi untuk hidup kat dunia nih , kita perlukan bekalan untuk menampung makan dan minum kita . Contoh bekalannya adalah ilmu .

3.Ilmu penting untuk back-up diri .

Dengan ilmu la seseorang itu boleh berjaya . Ilmu juga membuat si bodoh jadi pandai , dan si miskin jadi kaya . Faham ? Dan ilmu juga laa yang membuatkan orang menghormati kita . Kalau kita hidup tanpa ilmu , kita nak bergantung pada siapa ? Orang lain? Belum tentu dia akan tanggung kita sampai mati .

4.Perlu buka minda seluas-luasnya .

Takut ‘Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari’ . Mengerti ? Aku bukan skeptikel sangat bab nih , tapi bila kita berfikir panjang sambil buat kira-kira , kita akan tahu realitinya . Hidup bukan sekadar suka-suki-sukahati-aku . Lebih dari itu . Macam tu juga dengan pernikahan , bukan setakat menghalalkan yang haram dan nak hepi-hepi . Nikah itu membina umat Rasulullah . Bila fikir balik , mendalam maknanya .

—-> Untuk yang belum bernikah *macam aku* hehe πŸ˜‰

Sama-sama kita fikir betul-betul . Tanya la berulang kali , “Betul ke aku boleh hadap komitmen hidup berumahtangga nih?” Kot kalau rasa macam dah mantap segala segi (pelajaran -kerjaya-dah boleh berkongsi-ada hati nak kahwin- agama dah ok) *kira setel semua la. Tak pun majoriti yang penting tu da bersih , ok je untuk teruskan niat di hati πŸ˜€