Demam Goblin

Assalamualaikum?

πŸ™‚

Sejak bila entah aku sangkut dengan kdrama Goblin nih. Serius. Sangkut habis! Perasaan aku terbuai weh waktu aku layan Goblin nih. Rasa angau seketika. Angau dengan Gong Yoo mungkin tak sangat laa kot, sebab dia bukan taste aku haha.

Aku suka jalan cerita, pemandangan dalam cerita tu yang cantik dan nampak macam dalam movie even sebenarnya Goblin nih kdrama yang jenis ber-episode ko nak habiskan. Perasaan gadis terawang-awangan bhaii. Hahaha lagi-lagi bila kau dengar soundtrack untuk Goblin nih. Semua memang sesuai amat laa dengan jiwa feminist aku.

Aku memang suka lagu yang slow-mellow nih. Yang boleh buai jiwa aku melayang jauh. Fikiran aku tetiba jadi daydreaming dan night thinker disebabkan aku dengar ost Goblin yang mendayu-dayu nih. Serius sedap lagu-lagu dia.

Boleh kira macam ko tengah berangan ko berchenta kejap bila ko dengar lagu Beautiful life. Then, ko rasa macam baru clash waktu ko dengar lagu I Miss You. Hahaha angau betulkan aku nih?

Ingat lagi waktu sekolah menengah dulu, aku ada habit pelik sikit laa kira macam hobi orang tua. Aku suka dengar lagu-lagu instrumental. Aku layan lagu instrumental tu dari sekolah menengah sampai ke zaman matriks. Mungkin sebbab masa tu aku duduk jauh dari family so perasaan aku agak halus untuk dengar lagu-lagu rancak.

So, aku prefer lagu-lagu instrumental dan slow. Memang sakit laa siapa yang duduk sebilik dengan aku. Masa degree nih pun sama. Sarah selalu tegur yang aku suka sangat dengar lagu slow. Hahaha nasib dia laa sampai semester 3 duduk dengan aku, dengar lagu-lagu slow.

Aku percaya setiap orang ada taste muzik memasing. Mungkin aku agak tua dari usia kot haha. Sebab tu kadang-kadang aku lagi suka aku sorang kat bilik, sebab citarasa lagu aku haru weh. Buat ko yang semangat nak bukak buku boleh jadi tarik selimut naik katil balik hehe. Tiada paksaan pun ko yang satu bilik dengan aku nak dengar lagu yang aku dengar, lagi-lagi aku jenis jarang pakai earphone sebab nak jaga telinga kononnya πŸ˜›

Cuma, bila aku dengar ost Goblin, nih dia ada satu perasaan yang berbunga-bunga dan sedih dalam masa yang sama. entah laa. Lama weh tak rasa macam tu. Last rasa macam tu pun dah tak ingat bila. Bak kata Farahanim laa.. Kadang lagu dia buat kita rasa nak nangis dan senyum dalam waktu yang sama. Parah bukan?

Dan, antara penyanyi yang aku suka suara dan ost yang mereka nyanyikan antaranya, Ailee, Soyou SISTAR, Punch, Crush, Gummy eh Gummy takde ost Goblin.. ahhhh banyak laa tapi suara-suara mereka nih memang kena dengan jiwa dan perasaan aku.

So sorry. Taste aku luar alam mungkin πŸ˜‰

Senang kata Goblin nih kira Chamsarang aku laa πŸ™‚

Advertisements

sorry, aku addict kdrama

Assalamualaikum Hai πŸ˜‰

Aku tak tahu sejak bila, sejak lahir atau apa. Yang penting aku minat yang teramat melayan cerita korea. Serius. Ikut sejarah kehidupan aku, sejak zaman Winter Sonata & Autumn In My Heart lagi aku dah jinak-jinak layan korea. Mungkin pengaruh yang datang dari kakak yang dulunya minat Meteor Garden yang ada kumpulan F4-Jerry Yan hero masatu.

Kalau tak salah, Meteor Garden diadaptasi ke Korea jadi Boys Over Flower. Yang ada Lee Minho jadi Gu Jun Pyo πŸ˜€

Kalau cerita bab Kdrama atau seangkatan dengannya, yang susah nak cakap dengan aku pun boleh join sekepala jadi geng. Waktu sekolah dulu pun aku ramai member sebab kitorang layan kdrama, lagu dan variety show terutamanya Running Man.

Nampak macam aku nih senyap, tak mesra tambah introvert tak suka kawan dengan orang. Tapi, cuba korang approach aku tanya kdrama, hahaha yakin laa lepas tu kita memang geng!

Ada sorang member, dia cakap kat aku, “Kenapa suka sangat korea? Drama korea. Reality show korea? Gambar phone budak korea -daehan, minguk, manse- Lagu pun korea. Apa yang besst sangat?” Aku tengok dia pelik. Salah ke?

song-joong-ki-park-bo-gum-1

Song Joongki & Park Bogum. Memang bae aku laaΒ  πŸ˜‰

Weh aku tak kacau orang layan semua tu. Itu hiburan aku bila aku tak keluar pergi jimba kat mana-mana. Duduk rumah diam-diam dan layan semua tu. Tapi ada je masa aku tak layan, time busy memang tak laa sempat nak layan. Layan benda tu tak modal banyak, cuma kena pandai kawal perasaan sebab takut perasan.Hiks

Aku prefer kdrama sebab story-line dia. Even cliche pun, mengarut pun, best dia garap cerita tu. Nampak macam real walaupun mengarut tahap tak masuk dek akal. Takde punya orang romantik seromantik hero yang ada dalam kdrama tu. Hahaha

Jalan cerita yang menampakkan lelaki perfect dan perempuan sentiasa kelam kabut tapi comel dan emosi sentiasa ada dalam kdrama. Yang aku suka, kalau watak lelaki tu askar, serius real. Sama kalau bawak watak doktor, situasi kat tempat kerja diorang memang terbaik. Tak jemu hadap selalu pun πŸ˜‰

Genre cerita pun berlambak-lambak. Takde laa cerita pasal kaya mesti jadi ceo. banyak lagi benda lain orang kaya boleh buat, survival orang miskin dalam kdrama tu terbaik. Even sebenarnya tak laa macam tu sangat pun. HAHA untuk khayalan sementara boleh je. Acah acah nak ringankan sikit otak dari stress dan kebosanan melmpau. Depends pada orang laa.

Setakat perasan, minat tahap acah pakwe, bakal suami tu standard. Mulut je weh takde makna nak betul-betul. Sekadar cerita sesaja, bahan gelak dan gaduh suka-suka. Akal masih waras nak fikir mana yang patut mana tak. πŸ™‚

Kalau nak suruh aku senaraikan semua yang aku layan, ada dalam simpanan, memang tak sanggup laa nak buat. Sorry, aku suka amat layan kdrama. Itu kelemahan aku T_T

park-bo-gum-kim-yoo-jung

Love In The Moonlight. Seminggu 2 episode aku layan sekarang. Tapi ikut sempat aku laa πŸ˜‰