Cerita lab elektrik

Assalamualaikum.

Okay. Kalau member aku selaalu post segala benda yang mereka rasa sebagai achievement mereka kat instagram, aku akan buat benda tu kat blog aku yang berhabuk nih. Sekadar berkongsi rasa dan pengalaman. Sekadar berkongsi cerita dan perasaan. Tak kurang, tak lebih.

Tak usah kecam. Tak suka baca, diam πŸ™‚

Tahun 2 semester 1.

Baru aku megerti apa itu susah kos engineering meskipun aku hanya budak elektronik automasi industri. Pertama, aku bukak sikit cerita pasal apa beza pure engineering dengan technology engineering.

Aku, under technology engineering. Yang mana banyak masa kau habis pada hands-on. Senang cerita, 60% above hands-on. Yang lain theory. Beza dengan pure yang banyak tekan pada theory. Bila aku buat projek, lukis litar, memang tak boleh guna benda yang sedia ada dan run guna programming. Aku kena mula dari fundamental.

Kira guna komponen satu per satu. Belajar step by step semua benda. Buat guna tangan sendiri. Buat sampai jadi! Kegigihan memang kena ada beb. Tak main laa tiru orang, sebab nanti kalau lembab.. orang tak tolong. Ko sorang yang merangkak-rangkak lagi. So, nak tak nak, kena paksa jugak diri untuk ada usaha yang keras supaya otak, jiwa dan raga boleh hadam dan hadap semua benda tu! WAJIB!

Mind-set sekarang, “Jangan toleh belakang lagi! Maju terus ke depan!” πŸ˜€

Aku dah tanak kenang bagaimana takdir membawa aku ke bidang nih. Mungkin,bila tiba masa dan ketika, aku akan bukak cerita pasal tu. Yang paling penting, Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

Serap baik-baik kata Mama, “Manusia merancang, tapi Allah juga merancang dan perancangan Allah adalah yang terbaik”.

Perasaan aku sekarang, rasa suka pada bidang nih kian mencambah. Well, tak laa teruk sangat pun. Positif je sebab dapat explore benda baru. Dunia baru. Bidang baru. Dan kawan baru. Eh?

Advertisements

Semalam birthday Sarah wehhh

Assalamualaikum.

Minta maaf Sarah. Serius aku lupa. 😦

Tak ingat langsung. Ok. Aku memang payah nak ingat birthday, apa-apa tarikh bagai, even family member 😦

Bukan sengaja. Aku ingat je Sarah lahir bulan 9, tapi tak sure bila. Tambah-tambah tak jadi member kat fesbuk memang lagi laa takde ingatan langsung bila tarikh lahir dia yang betul. Haihhh

Boleh pulak aku tanya dia mana datang kek tu. Aigoo patut laa muka dia kelat semacam, tambah pulak budak kelas dia tak wish sebab pakat nak prank dia. Memang lagi sedih laa dia malam tu.

Sorry. Aku dengan tarikh memang payah nak berjodoh huhu

 

“Dear Sarah,

Selamat hari lahir.

Setahun sudah kita kenal.

Semoga redha Allah sentiasa bersama ko.

Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan :)”

Sarah, saranghae πŸ˜‰

img-20160706-wa0014

 

Tahun 2 bermula

Assalamualaikum. Hai.

Dah masuk bulan 9, bermakna aku dah mula kuliah balik macam biasa. Tahun 2 gais. Mula cabaran baru. Kehidupan baru. Kalau tahun 1, duduk dalam kolej, tahun 2 kena duduk rumah sewa. Tapi aku still kena menapak tunggu bas untuk pergi kuliah. Tapi tak selalu laa sebab member banyak yang berkereta πŸ™‚

Semalam mula satu program ETec, kelab fakulti teknologi kejuruteraan aku. Semalam jugak laa bertungkus-lumus acah je busy sebab aku kena on duty dari 9 pagi sampai 6 petang. 2 program bhaiii kena in charge jadi photographer +.+’

Duty yang tak dirancang, pagi-pagi contact terus cakap aku kena on duty sebab macam tak cukup photographer. Hmm nak kelam kabut pun tak boleh, sebab aku kena menapak pergi kat McD taman u untuk amik bas mayang sari lagi. Nak tak nak kena laa mereka tunggu sampai aku terpacak depan dewan sultan ibrahim tu.

Redha je laa even sau badan penat. Tambah-tambah tangan kanan aku bengkak balik. Haihhh dah tu je yang aku aktif sebab dah tinggalkan sispa. BKE -biro kerohanian&etika- pun gaya dah tak join sekaki sebab dah tak duduk dalam kolej kediaman kan, nak tak nak kena laa cari benda lain.

whatsapp-image-2016-09-06-at-6-03-40-pm

“korang memang dah kenal dari before masuk uthm? sebab rapat sangat je?”. aku sengih, bonding aku dengan wawa Β sebab korea gais πŸ˜‰

Minggu pertama dah habis topik 1, ada assignment dan bahagi kumpulan. Tak sempat nak berehat. Ceh! Sempat je setakat nih belum busy sampai tak cukup kaki dan tangan.

Waktu cuti sem acah tak sabar nak mula kuliah balik, sekarang amik kau. HAHA

whatsapp-image-2016-09-06-at-6-03-33-pm

BND, BNE & BNF. aku, jieha n wawa. department electric & electronic FTK

Betulkan balik fokus, mula sem nih dengan semangat yang baru dan mind-set yang positif! Bak kata tnc hepa semalam, “Belajar belajar dan belajar untuk mengubah masa depan kamu dan nasib keluarga”.

Semoga segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah πŸ˜€

Final punya cuak

Assalamualaikum πŸ™‚

Dua hari lepas, tamat laa aku sebagai pelajar tahu satu kos BND. Sepanjang final, aku rasa aku banyak duduk rumah dari duduk bilik sendiri. Bila lagi 2-3 hari nak ada paper, aku balik bilik dengan semangat nak menelaah. Rumah dekat, tu yang tarikan graviti sangat kuat supaya aku sentiasa ada kat rumah bila waktu lapang.

Kesian Timah dengan Sarah, selalu kena tinggal kat bilik. Dang dengan aku, habis paper chow balik rumah. Acah-acah nak release stress sebelum jawab paper yang lain. HAHA. Takpe sekarang semua da mula cuti sem, semua tengah seronok kat rumah πŸ˜‰

Semester 2 nih aku rasa mencabar. Sangat tu mungkin tak laa. Tapi banyak benda nak kena setel daam satu masa. Program itu ini. Bla bla bla. Acah busy -padahal aku yang minta benda tu semua. Banyak-banyak subjek, paling cuak Fizik dengan Elektrik. Seram sejuk aku sebelum jawab paper tu.

 

IMG-20160628-WA0016

Dari depan ; Nadia, Aimi, Najla, Tasya, Iqa – ya~ya~makin sihat

 

Otak main psiko, “Takpe Najla, jawab je apa yang kau dah belajar. Tenang. Tenang. Ada rezeki tak kemana. Yakin Najla,”. Cuak sebab aku dengan kawan-kawan yang belajar sesama target tak nak jawab soalan force dengan momentum, sekali 2 benda tu lah banyak gila keluar! Amik kau!

Pengajaran yang aku dapat, belajar je semua. Jangan main pilih-pilih. Kalau kena tak pe. Kalau nasib tak berapa nak baik, makan kau tergaru-garu tanpa punca. T_T Masa tu dah terbayang muka mama ayah semua. Tarik nafas dalam-dalam. Mind set. Jawab apa yang terlintas, ada selak sikit-sikit kan. Jangan biar paper tu kosong, bersih!

Sem depan jangan buat perangai Najla. Consistent macam Syera. Study je walaupun sikit.Asal bukak buku. HUHU. Dia sangat tabah dan rajin buat macam tu hari-hari.

Hari-hari yang berbaki ditemani member-member yang dok bagi semangat. Macam-macam quotes diorang bagi. Aku pun bagi jugak. Hee. Yang paling kerap, “Tahan laa sikit je lagi. Final habis, berjimba laa memasing!”.

 

IMG-20160622-WA0003

Sarah bagi πŸ˜€

wpid-mtf_fcpot_192

Aku jumpa nih waktu Google haritu, terus bagi diorang. Hee

Projek yang hambar

IMG-20160517-WA0003

Nak terapung acah-acahnya =.=’

Assalamualaikum πŸ™‚

Setelah sekian lama, aku tak menulis cerita dalam blog yang entahapehape. Jadi, harini.. aku nak story sikit pasal apa yang jadi semester 2 nih. Standard kalau nak habis sem kena buat projek. Projek kumpulan la. Untuk subjek elektrik, aku kena buat projek hasilkan sesuatu yang menggunakan konsep ac dan dc current.

Maka, dengan perasaan yang tak berbelah bahagi. Aku memilih untuk berkumpulan bercampur jantina. Lelaki dan perempuan -pondan dan sebagainya tidak diterima. Acah-acah percaya, ada laa dua orang jejaka jadi teammates aku sekali dengan Iqa. Punya laa beria setiap minggu kitorang buat meeting. Acah laa nak ada proceed pasal projek setiap minggu,

Tempoh kena buat 10 minggu kot. Target aku dengan Iqa, nak siap at least 3-4 minggu sebelum kena present. Punya laa percaya, budak berdua tu dah beli barang dan dah mula projek. Malangnya, bila tiba minggu yang ke 8. Kantoi busuk tak mula apa-apa lagi. Hampeh betul.

Tak boleh laa nak guna alasan, “Aku lelaki, standard laa buat kerja bertangguh”. Wehh ada je lelaki yang aku kenal tak suka tangguh-tangguh kerja nih. Engkau je yang memang malas. Haihh. Dah tu acah-acah pandai tapi tak tahu. Orang dulu-dulu kata, bodoh sombong. Kalau tak tahu, tanya. Ini tidak, tak tahu. Lepas tu, tak nak tanya. Dah terdesak esok kena present malam nih baru kau nak kerah semua tanya orang. Sakai.

Ada seorang classmate aku, Lai nama dia. dah lama weh dia nak tolong group aku. Dia open je kalau nak rujuk kat dia ke, nak tanya apa-apa ke. Tapi, ketua group yang acah hebat nih, langsung tak nak bantuan Lai. Alasan dia, “Perempuan bukan tahu sangat pun”. At least, Lai dah 7 kali try projek dia sampai betul-betul berhasil. Kitorang? Orang lain dah sampai circuit blow 3-4 kali, sekali pun kitorang tak cuba lagi.

Kalau nak cerita berapa banyak keluhan yang dah keluar daripada mulut aku, bebelan yang dah keluar dari mulut Iqa, dah tahap kena reject jadi calon isteri mithali dah T_T Tapi serius memang bagi aku pengajaran yang sungguh-sungguh bermakna. Peringatan yang akan aku jadikan iktibar sampai bila-bila.

Jadi, konklusinya :

  1. Jangan mudah percaya orang bulat-bulat.
  2. Perhati betul-betul dengan siapa kita berurusan sebenarnya.
  3. Pastikan ada plan A, B, C, D, E, F, G … kalau nak selamat.
  4. Update dengan pensyarah setiap minggu. Serius nih.
  5. Jangan jadi orang yang bodoh sombong. Menyusahkan orang lain nanti.
  6. Jangan cepat putus asa. Cuba selagi ada daya

Hidup tak selalunya indah. Kalau sem satu aku rasa free, boleh senang lenang.

Sem dua, hidup tunggang-langgang. Terbalik. Kelam kabut sana sini 😦

selamat tinggal sispa

IMG-20160526-WA0009

berkaca mata hitam itu aiman namanya.

Assalamualaikum.

Aku nak bukak cerita pasal aktiviti koku yang aku join untuk tempoh dua semester nih. Mula-mula aku masuk u, aku nak join suksis -ini case terpengaruh dengan Abangah yang join suksis kat u dia laa nih =.=’ Nampak macam best, dapat duduk dalam kolej, main tembak-tembak, badan jadi fit, blablabla..

Disebabkan aku yang menggunakan cermin mata secara kekal -kalau bukak terus pandangan kosong yang mampu aku bagi- aku secara automatik tidak layak untuk join suksis. Setelah berfikir panjang, aku ajak Sarah aka roommate dan Iqa aka classmate, sekaki dengan aku join sispa -under jpam

Target aku, genggam segulung ijazah sambil dapat pangkat leftenan muda. Hiks. Bila dah 2 semester, aku tarik diri dari sispa. Bukan tak nak, tapi hati aku berbelah bahagi. Serius. Nak join sesama kawan-kawan yang dah sekepala, tapi berat gila hati niih. Dah siap ada geng yang pergi koku sesama, susah senang sama-sama, still tak boleh pujuk hati aku!

tak tahu kenapa, aku berat gila nak join. Mungkin sebab aku nampak diri aku serabut sangat. Lepas tu, bila aku balik ari latihan luar, aku tak redha dengn burnt muka yang teruk amat. Tambah pengalaman yang agak buat aku serik. Sebenarnya, aku tak ikhlas join benda tu.

Aku ingat bila join, peluang duduk dalam kolej macam agak cerah. Tapi tak. Banyak benda yang aku harap, tapi tak macam tu pun jadinya. Sarah pernah cakap kat aku, “Once engkau dah decide untuk join sesuatu, kau kena bagi komitmen yang baik. Jangan merungut atau mengeluh. Kau join atas pilihan kau”. Aku hadam betul-betul ayat dia.

Tanya diri aku, untuk 3 semester seterusnya, ‘tahan ke aku?’ ‘merungut ke tak?”okey ke kalau weekends ada latihan? cuti sem pun ada kem luar?’Soalan-soalan tu berlegar kat dalam otak sampai kadang aku pening sendiri.

Dan, paling utama.. aku minta maaf sebab tak dapat join untuk dapat leftenan muda sama-sama. Sispa best je. Cuma aku yang tak nak sambung, sebab hati aku berat kata tak payah sambung. Walaupun aku tak nampak lagi hikmahnya apa. Aku fikir, aku keluar sebab aku nak susun balik jadual hidup aku untuk semester seterusnya supaya aku tak kelam kabut macam sekarang T_T

IMG-20160428-WA0041

berbaju hitam itu jurulatih kami, pn shena πŸ™‚

 

Jangan buat orang

geram

Hai.

Malam.

Hari nih bagai satu hari yang teramatlah panjang untuk aku tamatkanΒ 24 jam yang Allah bagi. Serius penat. Sibuk kelas. Terkejar ke sana ke mari T_T

Tapi, dalam banyak-banyak benda yang jadi hari nih.. ada satu perkara yang aku belajar. Jangan buat orang macam orang bodoh. Mencarutkah aku? Tapi memang sebal rasa hati nih.

Dah laa kelas habis ikut jadual pukul 7 malam. Pastu sambung sat bincang untuk projek elektrik. Tiba-tiba malam ada member kata aku kena pergi meeting program. Okey. Itu ampun lagi laa. Lepas maghrib, siap-siap acah nak pergi meeting yang acah penting tu.

Sampai aku berlaari kejar bas kat tengah jalan. Sampai library memang meeting dah mula. Benda paling sakai bila nama aku tak ada dalam meeting. WTH ? Haritu beria kata cari orang nak minta tolong bagai.

Okey. Aku acah cool lagi. Yang tak boleh blah masa bahagikan tugasan ikut AJK. Memang confirm nama tak ada. HAHAHA kelakar yang tak lawak. Dalam grup wassap beria suruh pergi. Aku nak je balun Minah tu. Member lain semua dah pandang lain macam.

“Mana nama kau?” “Asal kau tak ada pulak?”

Takat mendidih mula laa nak cecah 100 darjah celcius. Aku tengok Minah tu. Acah bagi hint guna mata. ‘Aku? Apa?’ Dia boleh larikan mata. Bila member tanya direct kat dia, Minah cakap, “Tunggu eh. Jap lagi Minah cakap tugas dia (aku) apa”.

Perati punya perati. Sampai semua umat yang terlibat dah pecah ikut bahagian masing-masing. Aku tercongok sorang. Sampai budak lelaki yang ada kat situ tanya, “Dia (aku) siapa? Ajk mana?”. Over limit dah. Mula sengih sarkastik keluar.

“Oh pesertaΒ eh? Kenapa datang meeting? Nak dengar pun boleh je”. Aku mampu keluar sengih munafik (dua muka. dalam hati panas, senyum masih manis. haha). Minah ketawa macam ada Johan Raja Lawak datang. SH** Sumpah tak lawak laa sakai.

Minah blah macam tu je tanpa bagitahu tugas ‘tunggul’ nih apa. Weh, kalau ko dah cukup orang, tak payah acah nak tambah. Memang aku mark laa muka Minah. 2 jam setengah nak ke 3 jam jadi tunggul. Ingat lawak?

Aku pun senyap, perati jauh mana Minah nih nak buat orang macam orang bodoh. Sampai balik! Sampai kat kolej pun dia buat macam dia tak salah. Minah, mungkin aku silap menilai kau. Aku tertanya-tanya kenapa orang dok ‘belai’ kau. Sebab jeles kau tu lawa ke?

Silap rupanya. Perangai tu, yang tak semenggah. Patut semua umat tak nak satu grup dengan kau. Kalau kau tahu, kawan-kawan kau tolak-tolak sebab kalau boleh tanak grup dengan kau, mesti menangis melalak nih.

Boleh pulak member-member Minah yang beria minta maaf. Minah tak rasa salah pun. Aku yang tengah panas, geram tambah emosi tak stabil. Mula setan menghasut macam-macam. Orang cakap laa apa pun dingin tahap ais kat kutub utara nun.

Buat Minah, aku marah kat kau. Tapi nak harap kau sedar sendiri, mungkin payah. Satu je, muka lawa tapi perangai hati perasaan ke laut tak guna. Engkau, baik keluarkan awal-awal list nama yang terlibat. Buang je nama yang tak terlibat, nih tak. tak pasal aku macam gedik sibuk pulak.

Letakkan diri kau, Minah kat tempat aku. Jangan ingat orang tak ada rasa, perasaan. Aku nampak kau guna aset untuk buat kau nampak baik kat mata lelaki, tu tak kesah. Sukahati kau laa Minah. Tapi, tolong jangan buat orang lain macam orang bodoh. Mungkin hari nih kau buat orang, esok lusa nasib kau belum tahu.

Aku cuba nak bersangka baik dengan kau. Walaupun orang cerita dan aku nampak macam-macam, tapi susah bila kau dah buat tahi dengan aku. Kita dah besar laa. Malas nak ajar orang macam aku je pandai. Tak ke mana tak bila kau buat macam nih.

Bukan nak doa tak elok, tapi perangai tu jangan tambah kuota orang tak suka dengan kau. Kasihan Minah nih.

Setelah otak aku boleh fikir rasional, aku ambil langkah keluar grup wassap, sebab aku bukan AJK program. Jadi, tak ada peting nak sibuk tahu. Mungkin kalau jadi fasi pun ada grup fasi sendiri. Kalau laa.. haha rileks je. Aku pun banyak je lagi benda penting menanti.

Penat. Aku tulis sebab nak lepas geram, perasaan. Aku tanak gaduh tarik-tarik rambut bagai. Bila dah luah, tak ada yang terpendam atau dendam, da lega. Aku masih kena menghadap Minah untuk 3 tahun setengah yang akan datang.

Apa yang jadi nih, kira pengalaman aku jadi matang, nak handle emosi, nak uji kesabaran dan ketabahan. Ujian Allah barangkali.

41kjrvuuqcl-_sy300_

Spy Game

Salam.

Petang.

Aku cuma nak bercerita tentang kuliah fizik. Almaklum, aku bukanlah pelajar yang mencintai fizik dari tingkatan empat. Sebabnya, hanya Allah, aku dan orang terdekat saja yang tahu.

Masuk semester baru, aku kena amik subjek fizik untuk satu sem. Mula gelabah ayam. Fizik kot, cuak aku nak bawak. Mungkin masih terkesan dengan espiem yang entah-apa-apa-ntah tu. Fikiran mula bercelaru, ‘Boleh bawak ke tidak nih, Najla’. Ayat tu berulang-ulang macam kaset.

Tiba hari kuliah pertama, semua benda dalam bahasa omputih. Pensyarah melayu, lelaki. Aku ingat sempoi macam Dr Huda, sekali hambik ko. Banyak yang amat rules dalam kelas dia. Antara rules yang mungkin masuk akal, mungkin juga tak :

  1. Girls, kena pakai lipstik. Make sure bibir tu ada calit something. Dengan alasan, biar confident level tu tinggi sikit. Hmmph
  2. Jejaka, masukkan baju-tak kira baju apa tapi tak masuk baju melayu dan jubah- dalam seluar. Kena nampak smart, handsome je dalam kelas.
  3. Semua makhluk kena bercakap, keluarkan pandangan. Jangan bisu bila ditanya.
  4. Mesti dah sedia awal-awal untuk kuliah supaya tak tercengang-cengang.
  5. Lambat seminit, RM1. Diskaun bergantung pada nasib dan keadaan.
  6. Tidur dalam kuliah, RM5.
  7. Yang penting, semua kena dress-up!

Hmm pelik tak pelik, bila tiba hari ada fizik, semua nampak kemas, cantik, smart dan segala. πŸ™‚ Tapi memang tak tahan laa. Sumpah tak tenang bila masuk kelas. Berdebar je. Dedor rasa badan nih macam tak sihat tetiba.

Benda gagal logik adalah crazy assignment yang beliau suruh buat.

SPY GAME.

Konsep dia, cari mana-mana manusia dalam u yang kau jumpa, lain gender. Pergi stalk, bahasa jahatnya. Cari seberapa banyak yang kau boleh maklumat berkaitan dengan orang yang kau aim. Tempoh seminggu.

Memang kelam kabut laa. Anak teruna mana yang aku nak stalk dalam masa seminggu. HAHA. Setelah timbal balik calon yang tak jumpa, aku pun random amik budak cina mana entah untuk di’stalk’.

Aku amik nama dengan gambar je. Lain-lain, kelentong sudaa. Tak kuasa nak tengok orang senyap-senyap tambah hari-hari. Haih memang jenuh laa kalau gitu. Kenal tak kenal, budak cina tu satu kuliah jugak. Tapi bukan fizik.

Keseronokan mencari subjek untuk di ushar kian menjadi-jadi. Tak boleh blah bila ramai yang buat antara classmates. HAHA πŸ˜€ Β 3-4 hari before due date. Ramai yang dah hantar. Aku pun mula baca kat dalam wiggio tu.

Macam-macam, ada yang sweet, malu-malu, yang tak malu, Β yang benci, kelakar semua cukup. Ada yang bersungguh-sungguh yang amat sampai sanggup buat acah borang kaji selidik, minta orang yang dia stalk isi. Memang win idea dia.

Aku rasa, pensyarah fizik tu saja je suruh buat benda-benda macam nih untuk melahirkan putik-putik cinta dalam kuliah fizik. heol. Aku tak tahu laa, memang tenaga pengajar fizik selalu pelik-pelik sebab mereka genius atau apa.

Harapnya, semester nih habis dengan kefahaman aku terhadap fizik semakin meningkat. Cinta aku pada fizik juga harapnya semakin menebal. Amiin ^^~

 

114107_340

Habis exam dah

assalamualaikum.

hai πŸ™‚

aku adalah orang yang paling bahagia sebab penatian untuk menamatkan semester satu dengan tenang telah berjaya. segala kerisauan dalam tempoh lebih kurang 4-5 bulan telah berakhir.

dengan cuak nak bawak subjek berunsur fizik, math.. penuh dengan kira-kira segala benda, aku habis juga buat semua benda tu. perjalanan masih jauh. ini baru peringkat permulaan.

dapat aku simpulkan. aku sebenarnya garang. serius. hahaha. tu classmate cakap. tapi bila perhati, memang pun. garang. act, ada sebab. cuma orang kadang tak cakna kenapa aku garang πŸ˜›

tapi okey laa. garang pun ada orang nak kawan. budak kuliah okey je pun dah syukur. semoga semester akan datang kurang garang, dan lebih kuat untuk terus bertahan.

IMG-20160109-WA0003

aku, ain, ika,dila,wawa, lisa,sarah, nadia tasha, dll . semoga terus sukses ^^~