Erti berlapang dada :)

Assalamualaikum?

Haritu ada seorang kesayangan aku bertanya, “Macamana tak nak ada rasa jeles dengan orang?” Random soalan yang buat aku diam sekejap. Jeles eh? Bila-bila masa perasaan tu boleh singgah, cuma yang penting… macamana kita kendalikan rasa tu supaya tak jadi racun dalam diri kita.

Aku bukan laa orang yang ahli dalam bab menjaga hati dan perasaan. Apalagi bila banyak orang anggap aku nih payah nak berperasaan, kononnya. Tapi aku cuba cakap pasal jeles nih. Supaya aku dan engkau dapat lari sembunyi dari perasaan jeles πŸ˜‰

Solusi aku satu je.

Berlapang dada.

Berlapang dada sama macam redha. Okay mungkin mudah cakap dari praktikkan. Aku tak nafikan, tapi kenaapa kita tak cuba sebelum mengalah? It’s better late than never,right? So, kita cuba didik hati kita supaya selalu berlapang dada.

Nak berlapang dada macamana?

Aku suka ingatkan ulang-ulang macam kaset kat diri aku yang, “Rezeki yang Allah bagi nih adil lagi saksama. Semua orang merasa rezeki Allah. Yakin itu”.

Mama aku selalu ajar, kalau orang lain dapat sesuatu yang lebih baik dari kita, jangan ada perasaan cemburu tapi kena redha dan berlapang dada. “Ohh.. Itu rezeki dia. Rezeki aku ada lain kali”. πŸ™‚Β 

Siapa kita nak menilai rezeki orang lain? Kita tak tahu sejauh mana usaha dia untuk dapat rezeki tu. Kita tak tahu penat lelah yang dia hadap untuk melayakkan dia rasa rezeki tu. Macam situasi kat u, belajar sama-sama tapi bila results keluar ada yang tip-top ada yang biasa-biasa. Kat sini peranaan berlapang dada tu amat penting!

Kenapa penting? Supaya hati kita terjaga dari penyakit hati yang salah satunya cemburu.

Ingatan untuk diri aku, jangan pernah rasa sangsi dengan apa yang Allah bagi. Mungkin harini mendung, esok lusa siapa tahu ada pelangi indah?

Bila kita redha dengan apa yang Allah bagi, kita syukuri apa yang kita dapat walaupun sedikit, ada keberkatan dan pelajaran yang Allah nak suruh kita ambil sebenarnya. Yakin, semua yang jadi ada hikmahnya bagi yang membuka mata hati πŸ˜€

p/s : untuk kesayangan aku, jeles boleh dibendung. Bila kau melihat apa yang Allah dah bagi pada engkau, dan menunggu dengan sabar dan usaha untuk rezeki akan datang πŸ™‚ saranghae

tumblr_mj3fx0vsha1qi47exo1_400

Advertisements

Cerita lab elektrik

Assalamualaikum.

Okay. Kalau member aku selaalu post segala benda yang mereka rasa sebagai achievement mereka kat instagram, aku akan buat benda tu kat blog aku yang berhabuk nih. Sekadar berkongsi rasa dan pengalaman. Sekadar berkongsi cerita dan perasaan. Tak kurang, tak lebih.

Tak usah kecam. Tak suka baca, diam πŸ™‚

Tahun 2 semester 1.

Baru aku megerti apa itu susah kos engineering meskipun aku hanya budak elektronik automasi industri. Pertama, aku bukak sikit cerita pasal apa beza pure engineering dengan technology engineering.

Aku, under technology engineering. Yang mana banyak masa kau habis pada hands-on. Senang cerita, 60% above hands-on. Yang lain theory. Beza dengan pure yang banyak tekan pada theory. Bila aku buat projek, lukis litar, memang tak boleh guna benda yang sedia ada dan run guna programming. Aku kena mula dari fundamental.

Kira guna komponen satu per satu. Belajar step by step semua benda. Buat guna tangan sendiri. Buat sampai jadi! Kegigihan memang kena ada beb. Tak main laa tiru orang, sebab nanti kalau lembab.. orang tak tolong. Ko sorang yang merangkak-rangkak lagi. So, nak tak nak, kena paksa jugak diri untuk ada usaha yang keras supaya otak, jiwa dan raga boleh hadam dan hadap semua benda tu! WAJIB!

Mind-set sekarang, “Jangan toleh belakang lagi! Maju terus ke depan!” πŸ˜€

Aku dah tanak kenang bagaimana takdir membawa aku ke bidang nih. Mungkin,bila tiba masa dan ketika, aku akan bukak cerita pasal tu. Yang paling penting, Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

Serap baik-baik kata Mama, “Manusia merancang, tapi Allah juga merancang dan perancangan Allah adalah yang terbaik”.

Perasaan aku sekarang, rasa suka pada bidang nih kian mencambah. Well, tak laa teruk sangat pun. Positif je sebab dapat explore benda baru. Dunia baru. Bidang baru. Dan kawan baru. Eh?

Semalam birthday Sarah wehhh

Assalamualaikum.

Minta maaf Sarah. Serius aku lupa. 😦

Tak ingat langsung. Ok. Aku memang payah nak ingat birthday, apa-apa tarikh bagai, even family member 😦

Bukan sengaja. Aku ingat je Sarah lahir bulan 9, tapi tak sure bila. Tambah-tambah tak jadi member kat fesbuk memang lagi laa takde ingatan langsung bila tarikh lahir dia yang betul. Haihhh

Boleh pulak aku tanya dia mana datang kek tu. Aigoo patut laa muka dia kelat semacam, tambah pulak budak kelas dia tak wish sebab pakat nak prank dia. Memang lagi sedih laa dia malam tu.

Sorry. Aku dengan tarikh memang payah nak berjodoh huhu

 

“Dear Sarah,

Selamat hari lahir.

Setahun sudah kita kenal.

Semoga redha Allah sentiasa bersama ko.

Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan :)”

Sarah, saranghae πŸ˜‰

img-20160706-wa0014

 

Tahun 2 bermula

Assalamualaikum. Hai.

Dah masuk bulan 9, bermakna aku dah mula kuliah balik macam biasa. Tahun 2 gais. Mula cabaran baru. Kehidupan baru. Kalau tahun 1, duduk dalam kolej, tahun 2 kena duduk rumah sewa. Tapi aku still kena menapak tunggu bas untuk pergi kuliah. Tapi tak selalu laa sebab member banyak yang berkereta πŸ™‚

Semalam mula satu program ETec, kelab fakulti teknologi kejuruteraan aku. Semalam jugak laa bertungkus-lumus acah je busy sebab aku kena on duty dari 9 pagi sampai 6 petang. 2 program bhaiii kena in charge jadi photographer +.+’

Duty yang tak dirancang, pagi-pagi contact terus cakap aku kena on duty sebab macam tak cukup photographer. Hmm nak kelam kabut pun tak boleh, sebab aku kena menapak pergi kat McD taman u untuk amik bas mayang sari lagi. Nak tak nak kena laa mereka tunggu sampai aku terpacak depan dewan sultan ibrahim tu.

Redha je laa even sau badan penat. Tambah-tambah tangan kanan aku bengkak balik. Haihhh dah tu je yang aku aktif sebab dah tinggalkan sispa. BKE -biro kerohanian&etika- pun gaya dah tak join sekaki sebab dah tak duduk dalam kolej kediaman kan, nak tak nak kena laa cari benda lain.

whatsapp-image-2016-09-06-at-6-03-40-pm

“korang memang dah kenal dari before masuk uthm? sebab rapat sangat je?”. aku sengih, bonding aku dengan wawa Β sebab korea gais πŸ˜‰

Minggu pertama dah habis topik 1, ada assignment dan bahagi kumpulan. Tak sempat nak berehat. Ceh! Sempat je setakat nih belum busy sampai tak cukup kaki dan tangan.

Waktu cuti sem acah tak sabar nak mula kuliah balik, sekarang amik kau. HAHA

whatsapp-image-2016-09-06-at-6-03-33-pm

BND, BNE & BNF. aku, jieha n wawa. department electric & electronic FTK

Betulkan balik fokus, mula sem nih dengan semangat yang baru dan mind-set yang positif! Bak kata tnc hepa semalam, “Belajar belajar dan belajar untuk mengubah masa depan kamu dan nasib keluarga”.

Semoga segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah πŸ˜€

sorry, aku addict kdrama

Assalamualaikum Hai πŸ˜‰

Aku tak tahu sejak bila, sejak lahir atau apa. Yang penting aku minat yang teramat melayan cerita korea. Serius. Ikut sejarah kehidupan aku, sejak zaman Winter Sonata & Autumn In My Heart lagi aku dah jinak-jinak layan korea. Mungkin pengaruh yang datang dari kakak yang dulunya minat Meteor Garden yang ada kumpulan F4-Jerry Yan hero masatu.

Kalau tak salah, Meteor Garden diadaptasi ke Korea jadi Boys Over Flower. Yang ada Lee Minho jadi Gu Jun Pyo πŸ˜€

Kalau cerita bab Kdrama atau seangkatan dengannya, yang susah nak cakap dengan aku pun boleh join sekepala jadi geng. Waktu sekolah dulu pun aku ramai member sebab kitorang layan kdrama, lagu dan variety show terutamanya Running Man.

Nampak macam aku nih senyap, tak mesra tambah introvert tak suka kawan dengan orang. Tapi, cuba korang approach aku tanya kdrama, hahaha yakin laa lepas tu kita memang geng!

Ada sorang member, dia cakap kat aku, “Kenapa suka sangat korea? Drama korea. Reality show korea? Gambar phone budak korea -daehan, minguk, manse- Lagu pun korea. Apa yang besst sangat?” Aku tengok dia pelik. Salah ke?

song-joong-ki-park-bo-gum-1

Song Joongki & Park Bogum. Memang bae aku laaΒ  πŸ˜‰

Weh aku tak kacau orang layan semua tu. Itu hiburan aku bila aku tak keluar pergi jimba kat mana-mana. Duduk rumah diam-diam dan layan semua tu. Tapi ada je masa aku tak layan, time busy memang tak laa sempat nak layan. Layan benda tu tak modal banyak, cuma kena pandai kawal perasaan sebab takut perasan.Hiks

Aku prefer kdrama sebab story-line dia. Even cliche pun, mengarut pun, best dia garap cerita tu. Nampak macam real walaupun mengarut tahap tak masuk dek akal. Takde punya orang romantik seromantik hero yang ada dalam kdrama tu. Hahaha

Jalan cerita yang menampakkan lelaki perfect dan perempuan sentiasa kelam kabut tapi comel dan emosi sentiasa ada dalam kdrama. Yang aku suka, kalau watak lelaki tu askar, serius real. Sama kalau bawak watak doktor, situasi kat tempat kerja diorang memang terbaik. Tak jemu hadap selalu pun πŸ˜‰

Genre cerita pun berlambak-lambak. Takde laa cerita pasal kaya mesti jadi ceo. banyak lagi benda lain orang kaya boleh buat, survival orang miskin dalam kdrama tu terbaik. Even sebenarnya tak laa macam tu sangat pun. HAHA untuk khayalan sementara boleh je. Acah acah nak ringankan sikit otak dari stress dan kebosanan melmpau. Depends pada orang laa.

Setakat perasan, minat tahap acah pakwe, bakal suami tu standard. Mulut je weh takde makna nak betul-betul. Sekadar cerita sesaja, bahan gelak dan gaduh suka-suka. Akal masih waras nak fikir mana yang patut mana tak. πŸ™‚

Kalau nak suruh aku senaraikan semua yang aku layan, ada dalam simpanan, memang tak sanggup laa nak buat. Sorry, aku suka amat layan kdrama. Itu kelemahan aku T_T

park-bo-gum-kim-yoo-jung

Love In The Moonlight. Seminggu 2 episode aku layan sekarang. Tapi ikut sempat aku laa πŸ˜‰

main masak masak

Assalamualaikum

Sepanjang cuti semester nih aktiviti aku banyak di rumah. Jarang-jarang keluar melainkan pergi teman mama amik kakak kat sekolah, pergi melawat/amik ejie dengan adik kat tempat belajar mereka.

Rutin aku sama je.

Setel sikit-sikit kerja rumah. Lepas tu masuk dapur. Malas macamana pun masuk dapur. Wajib! Mama kata, belajar masak bukan sebab kau nak kahwin atau apa. Cukup lepas tahu masak untuk diri sendiri pun okey.

Maka, mula laa pengajian aku belajar masak dari mama. Dari sekecik-kecik benda -cara potong,bersihkan bahan- sehingga ke tumis main masak sampai lauk tu ada rupa, bau dan rasanya. Jangan ingat hari-hari aku kat dapur, semua benda aku terer. Mimpi ah

Aku masih tahap merangkak lagi weh. Padahal lauk tu aku dah cuba masak haritu, minggu depannya aku dah lupa resepi dengan sukatan bahan. Haihhh macam mana laa mama boleh ingat benda tu semua. Banyak pulak tu.

Mama setiap hari encourage aku, katanya ‘Practice makes perfect’. Hahaha. Macam tau-tau je aku nih payah nak hadam segala benda tu. Serius. Masak nih perlukan ketekunan dan kesabaran yag tinggi. Tak sabar, tak rajin, tak jadi bhai lauk tu.

Aku pulak memang jenis banyak tanya. Hahaha mama kata payah nak ajar budak u nih. Heh. Bukan apa, karang memandai jadi lain pulak.

Provokasi yang memenatkan. 😦

Masalah pada rasa laa apa laa. Garam tak cukup, masin sangat, pedas gila. Aigooo kadang down rasa sampai malas nak cuba lagi.

Masak nih penat weh. Macam leceh bila nak kena sediakan bahan-bahan. Sukatan nak kena betul. Pastu nak balance rasa dia lagi. Pastu nak kemas lagi, pada aku setakat sorang boleh je makan luar. Simple.

Satu je aku fikir, aku belajar masak nih untuk mudahkan aku kemudian hari. Kot teringin daging sate ke ayam rendang ke nasi goreng kampung versi mama ke, sebab tu aku kena menuntut ilmu dapur dari mama. Kot dah merantau ke nanti, senang sikit kalau teringin nak makan masakan mama. Sebab aku tahu resepinya hee

Untuk mama,

Kakyang tak sabar nak tunggu bila masanya boleh jadi pro masak macam mama.

Cepat laa akuΒ pandai masak, terer masak! tahap master chef kalau boleh.Hiks πŸ˜‰

chop awal awal eh?

Assalamualaikum.

Jam lappy sekarang tunjuk 1.42 pagi. Aku masih berjaga lagi.

Entah kenapa sejak umur meningkat, sejak masuk ke pengajian tinggi, isu pasangan nih terlalu panas sampai bahangnya terasa. Boleh kata setiap minggu, isu nih disentuh tak kira kat mana dan bila. Naik bosan pun ada =.=

Aku just nak sentuh perihal orang yang dah ada endut -istilah lain bagi matahir a.k.a pasangan

Kahwin muda tak payah nak cerita laa. Berkoyan-koyan aku rasa. Macam-macam jenis cerita ada, kau boleh pick mana kau suka. Aku hanya nak cakap pasal berkawan dalam erti kata lain survey partner hidup gitu.

Survey nih kira biasa lagi, tambah-tambah kalau hanya mampu survey dari jauh. Tak buat apa-apa action. Tahu perihal yang biasa-biasa, apa yang kita nampak pada mata kasar. Dia cantik, pandai dan kaya. Titik. Kira pakej dah tu pfft

Atas sikit dari survey, mula kenal. Tengok siapa take action dulu.

Pemuda atau pemudi. Zaman metropolitan nih, dah kira kurang segan aku rasa. Sebab gadis pun acah sembarang mula dulu. Katanya tak nak terlepas kat orang lain. Mungkin rasionalnya ada kalau si gadis selamba je tak rasa apa.

Tapi untuk aku, yang agak kolot lagi kampung, aku segan tahap petala kelapan. Nak mula dulu sebab nak chop awal awal yang ‘I have my eyes on him’. Wehhh segan weh!! Ini hanya pandangan aku laa. Biarlah pemuda mula dulu, bukan apa weh, kalau terjadi apa-apa di kemudian hari, si gadis lebih payah kecewa hatinya.

Ini serius. Memang laa sakit kalau nak pemuda je mula dulu, tapi itu yang sebaiknya. Respon tak respon tu belakang cerita. Jadi tak jadi tu pun kuasa Allah tak boleh nak kata apa.

Aku cuak, kalau mula dulu tapi hambar tak jadi. Malu dia tu tahap 1 juta megwatt rasanya. Kesannya mendalam tambah-tambah pihak perempuan. Sebab tu aku suka yang biasa-biasa je. Sempoi semedang. Tak kecoh tak sembang. Cool je.

Aku prefer, kawan biar 1000 berkahwin/partner hidup biar 1 gitu πŸ˜€

Aku yakin, bila dah sampai waktunya. Dah mantap hidup. Dah berbakti pada mama ayah dan keluarga, aku tak perlu chop awal-awal kot. Datang juga jodoh tu, kalau dia masih hidup di muka bumi nih laa.

Kenapa aku yakin?

Sebab Allah dah janji dan janji Allah itu pasti.

tamat

 

apa yang kita nampak, orang lain pun nampak

Salam.

Haritu aku dating jap dengan member sekolah. Dah hampir 3 tahun tinggalkan alam sekolah, dia adalah member yang agak selalu aku jumpa bila cuti bermula. Kawan yang sudah 8 tahun, 5 tahun hidup sama-sama. Kongsi macam-macam cerita. Dari benda yang seronok sampai perkara yang sedih.

Aku dengan dia memang tak banyak benda yang kitorang sekepala. Cara juga berbeza. Tapi boleh berborak banyak benda. Benda yang selalu kitorang share, pasal keadaan diri masing-masing. Life style masing-masing, memandagkan dia kat negara orang.

Sampai satu hari nih, dia bagi pendapat dia pasal crush, minat tanpa sengaja and etc. Waktu tu tajuk bersimpang sikit dari apa yang kitorang selalu kongsi. Jawapan dia memang menggambarkan yang 8 tahun lepas, dia adalah orang yang berbeza dengan waktu sekarang πŸ˜€

Dia budak medic, oversea. Market nak diikutkan lagi tinggi laa. So, nak usha anak orang pun, diri sendiri pun hot jugak. Sampai laa dia cerita, ada sorang dua yang agak melengkapi pakej. Berupa, pandai, bergaya, akhlak baik -budak surau laa acah. Dia nampak budak tu maccam nice kalau nak dijadikan member sehidup semati.

Tak laa serius sangat, tapi nice laa kalau dapat dengan orang yang cukup pakej. Kan? Tapi dia cakap, “Najla, bukan aku sorang je yang nampak yang dia tu pakej. Orang lain pun sama jugak.” Then, dia sambung, “Aku nampak dia hensem, orang lin pun nampak jugak. Aku nampak dia rajin, orang lain pun nampak jugak.”

Hahaha aku tak nafikan apa yang member aku cakap.

Tak kira laa. Lelaki atau perempuan, siapa yang tak suka orang yang pakej yang tiptop. Crush atau apa-apa, bukan kita seorang yang nampak good points yang ada dalam diri orang tu.

Ingat. Supaya tak syok sendiri haha.

orang lain pun penat

Assalamualaikum.

Hui.

Selsema yang menyerang, sakit kepala lagi tambah rasa badan sekejap panas sekejap sejuk. Memang tak selesa langsung! Nak demam mungkin 😦

Semalam yang emosi. Semalam yang menyedihkan hati. Semalam yang aku pun tak nak benda tu jadi. Aku bertikam lidah dengan Osman. Osman yang boleh tahan laa ada baiknya, jadi seperti orang hilang akal bila api amarahnya naik.

Takut aku tengok!

Aku marah Osman sebab dia buat benda yang membuatkan orang lain penat. Marah aku tuh aku kumpul. Kumpul sampai hati rasa tak tahan. Bila aku nak meletup, aku lari dari tengok muka si Osman, sebab aku tahu bila aku pun naik hantu, Osman pun naik minyak! Pertimbangan akal waras hilang, aku terkeluar kata-kata yang agak kesat. Perangai macam **** T_T

Osman yang tak boleh disentuh, ditegur, dibawak berbincang dan suka ikut kata hati. Dia Β baran sebab panas dengan kata-kata aku. Aku tak bermaksud pun. Cuma geram tahap petala keeelapan! Tak mintak pun jasa aku (tak rasa pun tu jasa LOL) yang ciput tu dikenang sampai mati. Sebab apa yang aku buat bukan sebab dia, tapi sebab orang yang aku sayang.

Tapi Osman, makin lama aku tengok makin sedap je dia buat orang lain penat. Penat dengan kerenah dia. Penat dengan cara dia yang acah bagus. Okey, aku pun tak sempurna mana. Tapi tolong ada belas ihsan. Bila orang minta kerjasama,tolong bagi komitmen. Semua orang ada tanggungjawb sendiri. Jangan laa nampakkan sangat sikap pentingkan diri sendiri.

Kalau asyik nak lepas sendiri, pergi duduk dalam hutan. Jangan campur hidup dengan manusia. Osman. Osman. Bila orang cakap elok-elok, tak jalan. Bila orang tinggi suara, kau sakit hati. Semak betul nak faham kau. Bila kau dah mula merepek tak puas hati, habis semua benda kau ungkit. Siapa yang tak ikhlas sebenarnya? Aku ke engkau?

Kau, Osman. Cara engkau seolah-olah satu dunia kena ikut dan faham 100% kehendak dan kemahuan kau. Tak boleh kata tidak! Kau bukan nak pertimbangkan orang lain punya pendapat, kau fkir kau je.Susah nanti hidup kau kalau macam terus tu. Belajar laa bersabar. Jangan ikut sedap kau je nak cakap orang apa, nak bahasakan orang dan nak berkasar dengan orang. Kau bukan siapa-siapa pun.

Aku serius geram masa tu. Sekarang dah cool down, sebab aku fikir tak ada faedah pun gaduh dengan Osman lama-lama. Nanti jumpa, rasa janggal semacam pulak =.=’

 

To : Osman

Im sorry, I knew that the word just too harsh. Semua orang penat. Bukan aku je. Behave sikit. Tolong jangan buat orang malas dah nak layan kau.